Nederlandse benzineprijs het hoogst

Een liter benzine is nergens anders in Europa zo duur als in Nederland en Italië. De landelijke adviesprijs voor een liter euro 95 ongelood bedraagt nu 1,882 euro, meldt consumentencollectief United Consumers.

In Zwitserland, Spanje en Oostenrijk is een tank benzine al gauw een vijfde goedkoper dan in Nederland. Luxemburg spant de kroon. Benzine is daar in vergelijking met Nederland zo’n 23 procent goedkoper. Nederland scoort wel beter wat betreft de prijs voor een liter diesel. In het Verenigd Koninkrijk en Italië kost die brandstof zestien procent meer dan de 1,509 euro die de Nederlandse consument moet betalen.

De Nederlandse benzineprijs is in vergelijking extra hoog vanwege de accijns van 0,72 euro per liter, bijna het dubbele van de Europese richtlijn van 0,36 euro. De overheid telt die accijns bovendien mee in de prijs waarover btw moet worden betaald. “Van deze belasting op belasting moeten we zo snel mogelijk af”, vindt Paul van Selms, directeur van United Consumers.

De meningen zijn verdeeld over het al dan niet spoedige einde van de prijsstijgingen. Als de spanningen rond Iran verder toenemen, dan zijn benzineprijzen van boven de twee euro per liter onvermijdelijk. Als er echter een oplossing wordt gevonden, kan de prijs flink omlaag, meent energiewaakhond IEA donderdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!