BAS Group rolt wifi-tracking uit

Elektronicaconcern BAS Group rolt deze week wifi-tracking uit naar al zijn 160 winkels. Dat vertelt manager project bureau Lub ten Napel aan Tweakers. “Het is geen simpel wifi-trackingsysteem, maar een unieke combinatie van verschillende gegevensbronnen.”

De wifi-tracking wordt volgens Tweakers gecombineerd met bluetooth-tracking en infraroodcamera’s. Daarmee meet het moederconcern van Dixons, MyCom en iCentre onder meer hoeveel bezoekers er binnen komen, hoe lang zij blijven en welke bezoekers al eerder een bezoek aan één van de winkelketens brachten. Daarnaast wordt gemeten hoeveel van de mensen die langs de winkelruiten lopen, daadwerkelijk naar binnen gaan. Alle informatie wordt opgeslagen in een centrale database.

Met de gegevens wil BAS Group beter inschatten wanneer personeel moet worden ingezet, schrijft het concern op een post op zijn intranet, die Tweakers in bezit heeft. BAS Group maakt nu planningen op basis van de omzet. ‘Tegenvallende omzet betekent minder uren om in te zetten. Dat leidt soms tot nog minder omzet, zeker als er wel drukte is in de winkel’, schrijft de retailer. Met het inzetten van het trackingsysteem moet deze ‘neerwaartse spiraal’ worden doorbroken. Het meten van bezoekersstromen is volgens BAS Group ‘objectiever en laat zich beter voorspellen’.

De winkelketens laten klanten niet weten dat ze worden gevolgd, zegt Ten Napel. "Dat is ook niet nodig. Iedere winkel gebruikt telsystemen." Volgens hem heeft BAS Group geen inzicht in de verzamelde gegevens, maar alleen in de statistieken die daaruit voortkomen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) stelt dat wifi-tracking niet zomaar toegestaan is. Zo verzamelen de winkels persoonsgegevens als mac-adressen. "Als je dat soort gaat gegevens gaat gebruiken om ze te volgen, moet je mensen heel goed informeren en ze laten aangeven of ze het op prijs stellen", reageert voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP.

Het elektronicaconcern maakt gebruik van de technologie van BlueTrace. Dat bedrijf stelt net als WiFiProfs bij verschillende winkelketens en –centra vergelijkbare systemen geïnstalleerd. “Maar we hebben met de meeste van onze klanten geheimhoudingsverklaringen getekend”, vertelt business developer Feike Liemburg van BlueTrace. Ook WiFiProfs laat niet weten wie de afnemers zijn. “Maar het zijn er een stuk of tien, twintig.”

Bron: Tweakers

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends