In ons land zijn circa 22 duizend winkels verdwenen nadat de economische crisis in 2008 begon. Eind dit jaar zijn er nog ongeveer negentigduizend over, stelt Q&A Research Consultancy.
Voordat de crisis in 2008 begon, telde Nederland volgens onderzoeksdirecteur Frank Quix 112 duizend winkels. “Dat was volgens ons zo’n 35 tot veertig procent te veel. Dus er is nu een behoorlijke herschikking aan de gang”, aldus Quix tegen NOS. Voor de detailhandel als geheel zijn de winkelsluitingen op lange termijn positief. “Nederland had veel te veel winkels.” Begin 2015 komen nog heel wat retailers in de problemen, voorspelt hij. “Banken wachten nog even de kerstperiode af, maar als die tegenvalt vallen er opnieuw klappen.”
Dat er 22 duizend winkels hun deuren hebben gesloten is volgens algemeen directeur Gerard Zandbergen van onderzoeksbureau Locatus klinkklare flauwekul. “Uit ons onderzoek blijkt dat er al vijftien jaar lang elk jaar één procent van de winkels verdwijnt”, zegt hij tegen RetailNews.
De economische crisis speelt geen accelererende rol in het aantal winkelsluitingen, aldus Zandbergen. ”Dergelijke berichtgeving zorgt voor een onnodig negatieve beeldvorming.” Hij kan zich vinden in Quix’ mening dat het verdwijnen van retailers uiteindelijk goed is voor de detailhandel. “Maar aan de andere kant zien we dat winkels steeds groter worden, dus dan is het logisch dat kleinere spelers verdwijnen.” Het winkeloppervlak in ons land is sinds 1 januari 2008 volgens Locatus met 1.168.875 meter toegenomen.
'Sinds crisis duizenden winkels gesloten'
Gepubliceerd op 22 december 2014 om 08:06
Reacties 0