‘Ook McDonald’s ontdook op grote schaal belasting’

McDonald’s heeft de afgelopen jaren voor circa één miljard euro aan belastingen weten te ontwijken dankzij een gunstige fiscale constructie in Luxemburg. Dat stellen Amerikaanse en Europese vakbonden. Ze roepen de Europese Commissie op tot onderzoek naar de fastfoodketen.

McDonald’s zou zijn Europese restaurants geld hebben laten afdragen aan een dochterbedrijf in Luxemburg, dat daar nauwelijks belasting over hoefde te betalen. Als die constructie er niet was geweest, had McDonald’s tussen 2009 en 2013 één miljard euro aan belasting moeten afdragen.

In 2013 betaalde de retailer bijvoorbeeld 1,4 procent belasting over zijn winst van 288 miljoen dollar (253 miljoen euro), terwijl Luxemburg een belastingpercentage van circa 29 procent voor ondernemingen kent. De Amerikaanse fastfoodketen ontkent in een reactie fiscale wetten te hebben overtreden.

Naast McDonald’s maken meer retailers gebruik van gunstige belastingconstructies via Luxemburg. Zo raakte het Nederlandse kledingconcern WE Fashion vorig jaar in opspraak toen uit onderzoek van journalisten bleek dat de retailer jarenlang met dergelijke regelingen via hetzelfde land had gewerkt. Amazon zou volgens ander onderzoek 13,6 miljard euro aan omzet via Luxemburg hebben weggesluisd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!