In Nederland heerst onterecht de gedachte dat retailers na een faillissement met een doorstart een tweede kans verdienen. “Sommige retailers kunnen beter ophouden, omdat ze geen bestaansrecht meer hebben”, zei curator Marcel Groenewegen van advocatenkantoor CMS donderdag op het congres Emerce eRetail.
De heersende opvatting dat ‘iedereen een tweede kans verdient’ doet volgens hem niet altijd recht aan de werkelijkheid. Groenewegen wijst op de situatie bij Schoenenreus. “Deze keten is twee keer failliet gegaan en heeft sinds de overname door zijn nieuwe eigenaar ruim twintig winkels gesloten. Daarnaast heeft een faillissement grote negatieve gevolgen voor de naam van een onderneming.”
Schoenenreus maakte na zijn eerste faillissement in 2013 een snelle doorstart met behulp van een pre-packregeling. Deze methode komt niet altijd ten goede van de retailbranche, schetst Groenewegen. “Met zo’n razendsnelle doorstart verandert er eigenlijk niets bij een onderneming. Daarnaast is de gang van zaken niet altijd transparant.” Cijfers over het succes van doorstartende ondernemingen zijn hem niet bekend, maar ‘je ziet vaak dat ze het na een paar maanden niet meer redden.’
Wat volgens hem de traditionele retailers het meeste belemmert in hun transformatie naar de nieuwe werkelijkheid is de legacy van langdurige contracten. “Een langdurig huurcontract voor tien jaar bijvoorbeeld kan zekerheid bieden, maar het nekt een retailer als de zaken niet goed gaan. Kijk maar naar V&D waar de huurcontracten een groot struikelblok bleken.”
De Nederlandse wetgeving is beschermend voor verhuurders en dat maakt het voor retailers moeilijk om te herstructureren als ze aan een langdurige verplichting moeten voldoen. “Een overeenkomst voor een kortere termijn is daarom vaak verstandiger.”
‘Bestaansrecht van sommige retailers is verdwenen’
Gepubliceerd op 20 maart 2015 om 00:00
Reacties 0