​Big data: de nieuwe ordehandhaver?

Door Dave Veerman
Industry principal retail bij SAP Nederland

Het is algemeen erkend onder security-experts dat big data een krachtig wapen is in de strijd tegen cybercriminelen. Hun gedrag in kaart brengen en hun methoden voorspellen is de enige manier om hen een stap voor te blijven. Minder voor de hand liggend is de relatie tussen big data en fysieke veiligheid. Toch liggen ook daar grote kansen.

Dankzij big data weten we steeds meer van de wereld om ons heen. Die kennis kunnen we niet alleen gebruiken in de business, maar ook voor het vergroten van onze fysieke veiligheid. Sensoren, wifi-signalen van smartphones en social media zijn – bedoeld en onbedoeld – nieuwe wapens tegen criminaliteit zoals diefstal, inbraak en zelfs mishandeling.

De openbare ruimte genereert veel data. Denk bijvoorbeeld aan de petabytes aan film die camera's 24/7 vastleggen. Bovendien zijn die camera's vaak steeds vaker aangesloten op het internet, en van afstand toegankelijk. Ook allerlei sensoren zijn steeds vaker op vrijwel iedere straathoek te vinden. Maar veel van die data is slechts achteraf bruikbaar, als de misdaad al gepleegd is.

Wifi-signalen ter preventie
Toch is er dankzij big data ook veel misdaadpreventie mogelijk. Waardevol voor veiligheid is bijvoorbeeld wifi-signalen van smartphones. Dankzij wifi-scanners kunnen we vaststellen hoeveel personen ongeveer op een bepaalde plek aanwezig zijn. Maar ook ontdekken we daarmee patronen, zoals welke smartphones steeds naar bepaalde plekken terugkeren.

Die informatie is weer bruikbaar voor bijvoorbeeld het voorkomen van diefstal. Een wifi-scanner in een winkel kan ieder moment 'zien' welke smartphones zich in de nabijheid bevinden. Door deze data te combineren met de dagen waarop winkeldiefstal plaatsvindt, kun je patronen herkennen. Welke smartphone is steeds aanwezig tijdens een diefstal? Met een pushnotificatie aan alle medewerkers op het moment dat deze smartphone de zaak binnenkomt, kan ellende worden voorkomen.

Internet of things
Dat soort toepassingen dwingt ons na te denken over welke data we nu eigenlijk beschikken. En vooral over welke data nog ontbreekt voor de ontwikkeling van nog veel meer van dit soort slimme, preventieve toepassingen. Het tij zit in ieder geval mee. Het internet of things zorgt nu al voor een stortvloed aan nieuwe datagenererende devices, zowel in winkelpanden en bedrijven als in de openbare ruimte. En dat aantal 'connected' apparaten neemt alleen nog maar exponentieel toe. Die produceren een goudmijn aan potentieel bruikbare data.

Samenwerken is grootste uitdaging
De grootste uitdaging ligt wat mij betreft niet zozeer op technologisch vlak, maar op de samenwerking in de uitvoering. Want wat als winkels in winkelcentra in het hierboven geschetste voorbeeld hun data zouden uitwisselen en zo samen criminaliteit zouden bestrijden? Wat als politie en justitie van die data gebruik zouden kunnen maken?

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar dan moeten we wel met zijn allen meedoen. En privacy hoeft geen heet hangijzer te zijn, zolang we blijven discussiëren over grenzen en anonieme gegevens laten spreken. Zoals Obama al zei: “You can't have 100 per cent security and also then have 100 per cent privacy." Laten we de kansen benutten voordat het weer eens ergens te laat is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!