​Prijsdalingen remmen omzetgroei detailhandel

Retailers hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent meer verkocht. De omzetgroei bleef echter beperkt tot 0,6, procent, zo blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag publiceerde.

De omzetontwikkeling werd gedrukt doordat de prijzen lager waren. De detailhandel kende in het eerste kwartaal met min 1,8 procent de grootste prijsdaling in tien jaar. Vooral non-foodretailers zagen hun prijzen dalen (twee procent). De omzet binnen de non-foodbranche steeg met een half procent, terwijl de verkopen met 2,4 procent groeiden.

Foodretailers zagen hun omzet en volume met bijna twee procent stijgen. De groei was ongeveer gelijk aan die van het laatste kwartaal van vorig jaar. Net als in voorgaande kwartalen is de omzetgroei bijna volledig toe te schrijven aan een toename in de verkopen.

Zowel retailers als consumenten zijn optimistisch over de toekomst, concludeert het CBS. Consumenten spendeerden in het eerste kwartaal meer aan food en duurzame goederen en het consumentenvertrouwen was voor het eerst in zeveneneenhalf jaar positief. Het ondernemersvertrouwen bereikte de hoogste stand in zes jaar, terwijl retailers ook positieve verwachtingen hebben voor het tweede kwartaal. Daarnaast daalt het aantal faillissementen in de detailhandel.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends