Na vier jaar stapt Roland Palmer op als bestuursvoorzitter van Blokker Holding. Een verschil van inzicht met de raad van commissarissen is de aanleiding voor zijn vertrek, zo luidt de officiële verklaring van het retailconcern. Wie neemt straks plaats in de ceo-stoel? Al moet de eerste vraag misschien zijn: wie wil dat eigenlijk nog?
Goede retailers die zin hebben in het Blokker-avontuur zijn dun gezaaid, denkt retailexpert Rupert Parker Brady. Maar weinig mensen zullen hun vingers willen branden aan een concern dat zijn bedrijfsresultaat in het afgelopen boekjaar zag halveren. En zo aanlokkelijk is het niet om leiding te geven aan een onderneming waarin de raad van commissarissen weinig ruimte biedt.
Nee, de dalende winst en omzet, de reorganisatie en achterstand op online gebied zijn niet het grootste probleem bij het concern. Wat veel zorgwekkender is, is dat familiebedrijf Blokker nog vastzit in een verouderde bedrijfscultuur die door Jaap Blokker is gevormd. “Jaap duldde geen tegenspraak en daardoor zijn de goede mensen met ambities allang vertrokken."
Bovendien heeft de bestuursvoorzitter onvoldoende echte zeggenschap om harde beslissingen te nemen, omdat de raad van commissarissen nog altijd vast zit in het oude denken. “Die bedrijfscultuur is de achilleshiel van Blokker."
Kroonprinsen
Een schip heeft echter een kapitein nodig, dus wie is de persoon die met alle uitdagingen binnen Blokker Holding wel raad weet? Een opvolger van binnenuit lijkt op het eerste gezicht geen gek idee. Degene kent het concern en huidige retaillandschap namelijk al. Daarmee heeft hij of zij in elk geval een voorsprong ten opzichte van Palmer, die opgroeide in Groot-Brittannië en Nederland amper kende.
Wellicht is ceo Roland van Geest een optie? Van Geest stuurt nu Blokker-formule Big Bazar aan en werkte eerder bij Free Record Shop. Het aansturen van een holding is echter wat anders dan leidinggeven aan een formule, zegt Parker Brady. “Van Geest is daarnaast meer een operationele man. Als bestuursvoorzitter van Blokker Holding zit je meer op afstand en de vraag is of dat bij hem past."
Een meer voor de hand liggende opvolger lijkt Theo de Kool. Als vicevoorzitter en interim-ceo zit hij al dicht bij het vuur. De Kool werd twee jaar geleden naar voren geschoven door de raad van commissarissen om Palmer bij te staan. Hij was op dat moment al drie jaar lid van de rvc en vervulde eerder de functie van financieel directeur bij Blokker. Commissaris Albert Blokker zal in elk geval wel wat zien in De Kool als nieuwe ceo. “De Kool is een vertrouweling van Albert", weet Parker Brady. Hij denkt echter niet dat De Kool in de wieg is gelegd als bestuursvoorzitter. Als financiële man heeft hij geen kaas gegeten van retail. “En wat verandert er nu echt in een concern als een oud-commissaris de baas wordt?"
Vrijheid
En juist die verandering is wat Blokker Holding zo hard nodig heeft. De nieuwe bestuursvoorzitter van Blokker Holding moet daarom iemand zijn die bij de raad van commisarissen de vrijheid kan afdwingen om knopen door te hakken. Dat een retailer nog elf winkelformules heeft, is volgens Parker Brady bijvoorbeeld niet meer van deze tijd. “En als je dan een generalist in plaats van een specialist bent, zorg dan dat je de beste generalist bent. Maar er zijn genoeg andere spelers die het trucje van Blokker beter kunnen."
Voormalig HEMA-ceo Ronald van Zetten is volgens hem zo iemand die de raad van commissarissen kan laten luisteren naar zijn visie. “Van Zetten is een ervaren retailer, die financieel onafhankelijk is. Hij kan het zich veroorloven om de raad van commissarissen tegen de haren in te strijken."
Bovendien is Van Zetten goed in het creëren van een duidelijke focus op een eenduidige koers, vindt Parker Brady. Dat hij de neiging heeft zijn zin door te drijven en tegenspraak te negeren, kan een pittige uitdaging zijn. “Al heeft Van Zetten bij HEMA door de jaren heen wel geleerd daarmee om te gaan."
Een tweede geschikte opvolger van Roland Palmer is Bart Karis. Hij is nu nog ceo bij Zeeman Textielsupers, maar inmiddels kan hij weleens toe zijn aan een andere uitdaging. Hij zit er ten slotte al een jaar of acht. “Zeeman is verder ook een familiebedrijf, dus hij weet hoe de hazen ongeveer lopen in zo'n onderneming."
Wie het ook wordt, de nieuwe bestuursvoorzitter van Blokker Holding heeft een flinke lijst met acute actiepunten. De winst herstellen, modernere winkels, het uitbouwen van de e-commercetak en snoeien in het personeels- en winkelbestand, om maar wat voorbeelden te noemen. En dan is die grote concurrent Action, die aan Blokkers stoelpoten blijft zagen, nog niet eens genoemd. De opvolger van Palmer heeft in elk geval genoeg actiepunten op zijn lijst staan. Bovenaan de to do-list moet echter 'verander de cultuur' staan, stelt Parker Brady. “Het grootste probleem bij Blokker is Blokker zelf."
Reacties 0