​Apax belooft Wehkamp honderd miljoen euro

De nieuwe eigenaar van RFS Holland Holding gaat geld steken in het bedrijf, in ict en in het personeel. Apax heeft beloofd de komende drie jaar honderd miljoen euro te investeren in het concern achter Wehkamp, fonQ en Create2Fit. Dat stelt ceo Gert van de Weerdhof tegenover De Financiële Telegraaf.

Bij de bekendmaking van de overname liet Van de Weerdhof al weten door de inbreng en expertise van Apax sneller innovaties uit te kunnen rollen. “Ze zien ons als groeibedrijf, ze willen investeren”, aldus de ceo. Bang dat het net als bij krantenuitgever PCM misgaat, is hij niet. Die overname werd gefinancierd met leningen, waarna het bedrijf met een flinke schuldenlast achterbleef.

Kredietverstrekker Lacent, eveneens onderdeel van RFS, had aan het eind van het afgelopen boekjaar zelf voor 445 miljoen euro aan uitstaande kredieten. De met de uitstaande kredieten corresponderende bankschuld bedraagt 382 miljoen euro. Daarnaast hebben de retailactiviteiten een schuld van 52 miljoen euro, bij een cashpositie van ruim 25 miljoen. De schuldenlast wordt overgenomen door de nieuwe Britse eigenaar.

De schuld nam volgens Het Financieele Dagblad de afgelopen jaren toe, doordat de eigenaren tientallen miljoenen euro’s aan dividend uitkeerden. Apax moet nu de mogelijkheden van klassieke financiële trucs beperkt zijn RFS aan groei helpen. “Hopelijk is investeren inderdaad het doel van Apax en niet verkopen en opdelen”, aldus hoogleraar e-marketing Cor Molenaar.

Met de overname is naar verluidt zo’n 450 miljoen euro gemoeid, waar de vraagprijs drie jaar geleden nog tegen de achthonderd miljoen euro zou liggen. De betrokken partijen zelf willen geen financiële details delen. “Ik zou daar niet de conclusie aan willen koppelen dat er een tegenvallende prijs is betaald door Apax”, zegt Van de Weerdhof.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!