​Zondagopening ook een heikel punt in Groot-Brittannië

Britse bestuurders roepen de hulp in van de Anglicaanse Kerk om de zondagse openingstijden voor winkels te verruimen. Daarmee moet de winkelstraten nieuw leven worden ingeblazen, meldt The Telegraph.

De regering wil dat gemeenten voortaan zelf mogen bepalen hoe lang winkels op zondag open mogen zijn. Daarnaast kunnen ze bepaalde winkels uitsluiten van de verruimde openingstijden. De Anglicaanse Kerk is fel tegen de plannen. De zondag is een dag voor de familie, aldus de kerk. Met een oproep proberen de bestuurders de kerk tot andere gedachten te brengen.

Retailers mogen nu op zondag maximaal zes uur geopend zijn. Alleen retailers met een vloeroppervlak van minder dan 287 vierkante meter zijn van deze regel vrijgesteld, zoals gemakswinkels. De bestuurders verwachten dat de consumentenuitgaven met 12,5 procent toenemen door ruimere openingstijden. Toen de regels tijdelijk waren versoepeld tijdens de Olympische Spelen in 2012 zagen retailers hun verkopen eveneens flink stijgen.

Supermarktketens Asda en Morrisons steunen de plannen van de politiek. Tesco, Sainsbury’s en Waitrose zijn echter voorstander van de huidige wet. Marktkenners denken dat deze ketens vrezen voor de omzet van hun kleinere gemaksformules.

De zondagsopening is ook in ons land een heet hangijzer. Onlangs voerde de gemeente Ede de koopzondag toch in, ondanks de negatieve uitkomst van een referendum. Een meerderheid van de inwoners van de gemeente Ede stemde tegen de invoering van koopzondagen, terwijl inwoners van de plaats Ede wel wat zag in de koopzondagen. Voortaan kent de plaats 52 koopzondagen per jaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!