​Steeds meer online shoppers opgelicht

Nederlandse consumenten zijn steeds vaker slachtoffer van online koopfraude. Vorig jaar werd 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder opgelicht tijdens het online shoppen, tegenover 3,1 procent in 2013 en 2,7 procent in 2012. Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft gepubliceerd.

Bij koopfraude gaat het om oplichting via internet bij het kopen van goederen of diensten, bijvoorbeeld doordat de bestelling niet geleverd wordt. De stijging van bijna negentigduizend slachtoffers wordt volgens het statistiekbureau niet alleen veroorzaakt doordat steeds meer mensen online shoppen. Ook mensen die al langer via internet aankopen doen, werden vaker opgelicht.

Verder zijn hoogopgeleiden het vaakst slachtoffer van koopfraude, maar dat komt volgens het CBS doordat zij vaker online shoppen.

Waar het aandeel slachtoffers van online koopfraude is gestegen tussen 2012 en 2014 komen andere cybercrimedelicten als hacken en identiteitsfraude juist minder vaak voor. Ook daar zijn hoogopgeleiden het vaakst slachtoffer, zelfs als er rekening mee wordt gehouden dat ze vaker actief zijn op internet.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends