​Zeeman schroeft investeringen op na krimpjaar

Zeeman heeft vorig jaar zowel zijn omzet, bedrijfsresultaat als nettowinst zien teruglopen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de textielketen vorige week heeft ingediend.

De netto-omzet liep het vorige boekjaar met een procent terug naar 537 miljoen euro. Zeeman zegt daarbij dat het in 2014 gemiddeld over het jaar acht winkels minder had dan een jaar eerder. Toch liep het totale winkelbestand met slechts één winkel terug naar 1235 vestigingen. Daarnaast werden honderd winkel omgebouwd, die tijdens de verbouwing enkele dagen dicht waren.

Het bedrijfsresultaat liep verder terug van 22,1 naar 16,2 miljoen euro, een daling van bijna 27 procent. De nettowinst liep met 34 procent nog harder terug, van 13,5 naar 8,9 miljoen euro.

De investeringen kwamen in 2014 beduidend boven het niveau van een jaar eerder uit. In totaal investeerde Zeeman 21,1 miljoen euro, tegenover 13,2 miljoen in 2013. Behalve de ‘actualisering’ van de honderd genoemde winkels werd er geld uitgetrokken voor nieuwbouw en de ombouw naar de XL-formule.

2014 was voor de retail een moeilijk jaar, stelt de directie in zijn verslag. Het toenemende consumentenvertrouwen vertaalde zich bijvoorbeeld nog niet in stijgende omzetten, terwijl atypische weersomstandigheden een negatieve impact hadden.

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten ‘gematigd positief’, zeggen ceo Bart Karis en cfo Albert van Bolderen. Het investeringsniveau wordt verder opgeschroefd, waardoor Zeeman in tegenstelling tot in 2014 weer verwacht te groeien. Zo is de eerste vestiging in Spanje al geopend, mag ook Oostenrijk de eerste winkel verwachten en zal ook Frankrijk bijdragen aan de expansie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!