​‘2016 brengt nog altijd veel faillissementen’

Hoewel het aantal faillissementen in ons land daalt, gaat volgend jaar een aanzienlijk aantal retailers op de fles. Dat voorspelt ING Economisch Bureau in een prognose over 2016.

Het aantal faillissementen in ons land daalt volgend jaar naar verwachting met tien procent, oftewel 5500 bedrijven. Daarmee is de daling minder groot dan dit jaar en vorig jaar, toen het aantal faillissementen met twintig procent afnam. Het faillissementspercentage ligt in 2016 met 1,8 procent daarnaast nog steeds hoger dan voor de crisis. In 2008 was het percentage één procent.

Dat het aantal faillissementen nog op hoog niveau ligt, komt doordat verdienmodellen sneller verouderen door technologische ontwikkelingen en veranderend consumentengedrag. Voor partijen die zich niet op tijd aanpassen, ligt het risico van een bankroet op de loer, aldus de bank. ING wijst daarbij op de situatie bij Macintosh en V&D die sinds een week in surseance verkeren. Daarnaast trekt de economie aan, maar is ze tegelijkertijd volatieler. Ondernemers hebben bovendien door de crisis nog niet veel vet op de botten, waardoor een enkele tegenslag een bedrijf over de rand kan duwen, aldus ING.

De bank is met name bezorgd over middelgrote ketens met honderd tot 250 werknemers. Door hun omvang kunnen ze enerzijds niet genoeg profiteren van schaalvoordelen en zijn ze anderzijds te groot om snel te reageren op veranderingen in de markt. Grote internationale winkelketens kunnen daarentegen wel de vruchten van schaalvoordeel plukken, terwijl lokale speciaalzaken zich kunnen onderscheiden met hun assortiment en klantkennis.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!