​Steeds minder winkels staan leeg

​Steeds minder winkels staan leeg

De winkelleegstand in Nederland is in de eerste zes maanden van dit jaar teruggelopen. 7,3 procent van de panden stond op 1 juli leeg, tegenover 7,4 procent begin dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus.

Locatus maakte begin dit jaar al bekend dat de winkelleegstand voor het eerst in tien jaar tijd niet was opgelopen. Dat de leegstand nu iets is afgenomen komt volgens het bureau doordat er meer panden uit de winkelvoorraad verdwijnen dan dat er extra leeg komen te staan.

De winkelvoorraad is het afgelopen halfjaar met zo’n duizend panden teruggelopen. Er kwamen zo’n drieduizend nieuwe winkelpanden bij, maar er werden er ook ruim vierduizend gesloopt, samengevoegd of van een nieuwe functie voorzien. 1.279 van de voormalige winkelpanden stonden leeg, terwijl er van de nieuwe winkelpanden nog 339 niet zijn ingevuld.

Er kwamen in de afgelopen zes maanden weliswaar meer panden leeg te staan dan dat er panden gevuld werden, maar doordat de voorraad is geslonken is ook het leegstandspercentage afgenomen. Het aantal leegstaande winkelmeters is daarentegen wel toegenomen van 7,7 naar 8,3 procent. Dat komt door de ruim 350 duizend vierkante meter die V&D bij zijn faillissement achterliet, zo’n één procent van de totale winkelvoorraad.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends