​Nog geen boetes om gratis plastic tas

​Nog geen boetes om gratis plastic tas

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 21 waarschuwingsbrieven gestuurd naar winkeliers die gratis plastic tassen uitdelen. “Boetes hebben we nog nooit hoeven uitdelen”, zegt een woordvoerder tegenover de Volkskrant.

Sinds begin dit jaar mogen winkeliers niet langer een gratis tasje meegeven aan de klant bij het afrekenen. De ILT controleert of het verbod wordt nageleefd. Winkeliers in de provincie en grote winkelketens houden zich volgens het dagblad vaker aan de nieuwe regel dan kleine bakkerijen, groentewinkels en tabakszaken in de grote steden.

Winkeliers met een waarschuwing kregen die nadat winkelend publiek de ILT had getipt. In alle gevallen sorteerden de brief effect, stelt de woordvoerder. “Bij de nacontrole bleek dat die winkeliers nu geen gratis tassen meer weggaven.”

De inspectie voert alleen controles uit als daar een aanleiding voor is. Er administratief onderzoek gedaan, maar zijn er geen willekeurige controles in Nederland. De ILT heeft al een tijdje geen nieuwe meldingen gekregen, stelt de woordvoerder. Dat het verbod werkt merkt zij vooral aan het aantal plastic tasjes dat door winkeliers worden besteld. “Ze hebben er steeds minder nodig.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends