​Jumbo: ‘Ageviewers wordt niet geboycot’

​Jumbo: ‘Ageviewers wordt niet geboycot’

Jumbo wil het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers niet gebruiken, omdat het irritatie oproept bij zijn klanten. Van een collectieve boycot is geen sprake, betoogden de supermarktketen en brancheorganisatie CBL volgens De Telegraaf in een hogerberoepszaak, die donderdag diende.

Jumbo en CBL werden vorig jaar veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Ageviewers, omdat zij het bedrijf zeker zes jaar zouden hebben geboycot. Nadat C1000 in 2008 bekendmaakte het systeem in alle winkels in te voeren, kwam CBL met een door iedereen aanvaarde gedragscode waarin stond dat caissières de leeftijdscontrole moeten doen. Daarmee zouden volgens de rechtbank de mededingingswetten zijn overtreden, omdat niemand Ageviewers nog kon gebruiken.

CBL en Jumbo stellen dat die gedragscode ‘slechts een hulpmiddel’ is en niet zo strikt als de rechter omschreef. Bovendien werd Ageviewers nog jaren na invoering van de code gebruikt in een van Jumbo’s winkels. Ageviewers-oprichter Dirk Benschop noemt dat ‘omkering van de feiten’, omdat die winkel als enige niet was aangesloten op het centrale kassasysteem van de retailer. Daardoor was het de enige winkel die het systeem nog kon gebruiken, aldus Benschop.

Met het Ageviewers-systeem wordt de leeftijd van een klant bij de aanschaf van alcohol of tabak via een camera op afstand gecontroleerd. Benschop stelt dat CBL en Jumbo hebben afgesproken het systeem niet te gebruiken, omdat het te effectief is. De rechter doet op 4 april uitspraak.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!