​FNV bekritiseert ‘winstbejag’ IKEA

​FNV bekritiseert ‘winstbejag’ IKEA

Vakbond FNV doet opnieuw aangifte tegen een transporteur die voor IKEA rijdt. Samskip van Dieren zou zijn chauffeurs uitbuiten, een gevolg van het ‘doorgeslagen winstbejag’ van de meubelketen.

IKEA moet meer doen om uitbuiting te voorkomen, stelt FNV. Dit is volgens de vakbond onmogelijk zolang de retailer lage transporttarieven rekent. Eind vorig jaar deed FNV ook al aangifte tegen enkele transportbedrijven. “IKEA ruilt de ene boef voor de andere in”, stelt de bond.

Gesprekken met IKEA hebben volgens FNV weinig opgeleverd. De meubelketen zag volgens de vakbond wel in dat er ‘her en der iets aan de hand was’ en stelde zelf een onderzoek in naar de aangeklaagde transportbedrijven. “Maar de discussie of bedrijven met dergelijke lage tarieven van IKEA wel uit komen, hebben we nooit kunnen voeren”, aldus een FNV-woordvoerder.

IKEA zegt in een reactie goede en eerlijke werkomstandigheden belangrijk te vinden en daarover eisen te stellen aan transporteurs. De retailer onderzoekt of die eisen kunnen worden aangescherpt en erkent dat er problemen zijn in de transportsector. “We kunnen de sector niet ins ons eentje veranderen”, aldus een woordvoerder.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends