​Amazon legt zich neer bij miljoenenclaim

​Amazon legt zich neer bij miljoenenclaim

Amazon moet zeventig miljoen dollar aan in-app aankopen terugbetalen aan Amerikaanse ouders. De e-commercegigant ziet af van een hoger beroep dat het tegen die uitspraak had aangespannen.

Kinderen in de Verenigde Staten zouden tussen november 2011 en mei 2016 zo’n zeventig miljoen dollar hebben uitgegeven aan aankopen binnen gratis apps. De Amerikaanse handelscommissie FTC sleepte Amazon daarop voor de rechter, die vorig jaar bepaalde dat de webwinkelgigant inderdaad ten onrechte geld had afgeschreven. Amazon ging in hoger beroep, maar trekt dat nu terug.

Het gaat onder meer om apps met gratis spelletjes, waarbinnen met een creditcard aankopen kunnen worden gedaan. Ouders werden hier niet goed over geïnformeerd, zo oordeelde de rechter. Bovendien was er geen mogelijkheid om dit soort aankopen te voorkomen, bijvoorbeeld via een inlogcode.

Een verzoek van Amazon om de gedupeerde ouders met cadeaukaarten terug te betalen, werd afgewezen. Nu de etailer zijn hoger beroep heeft teruggetrokken, kan volgens FTC snel worden gestart met de terugbetaling.

RetailTrends