​Zo wordt gereageerd op Blokkers koerswijziging

​Zo wordt gereageerd op Blokkers koerswijziging

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching

Blokker Holding kondigde de afgelopen jaren verschillende forse maatregelen aan in de hoop zijn toekomst veilig te stellen, maar zo ver als met de nieuwste ingreep ging het bedrijf niet eerder. Alle winkelformules, behalve Blokker en Marskramer, worden verkocht. Verder gaan 1900 arbeidsplaatsen verloren en sluiten zowel van Blokker als van Marskramer honderd winkels, waarbij laatstgenoemde als franchiseformule doorgaat. Is het 120-jarige familiebedrijf hiermee gered?

Een superzet. Andere woorden heeft Paul Moers niet voor het besluit van Blokker Holding om de focus volledig op zijn oerformule te leggen. “Blokker Holding hield zo veel ballen in de lucht en als je naar die ballen kijkt, dan is er weinig synergie te bespeuren”, legt de retailkenner uit. “Daarom hebben ze ervoor gekozen het achterstallig onderhoud van die ketens aan te pakken en er een beter management neer te zetten, om ze verkoopklaar te maken.” Die inspanningen ten spijt, zal Blokker Holding er de hoofdprijs niet voor vangen, verwacht Moers. “Maar het geld dat door de verkoop beschikbaar komt kan weer in Blokker gestoken worden.” Om juist met die formule verder te gaan – in vernieuwde én afgeslankte vorm - vindt Moers eveneens een verstandige en logische zet. “Je houdt dan vierhonderd topwinkels over, met een nieuwe identiteit en een keurige claim op de huishoudcategorieën. Hiermee gaat Blokker het zeker redden.”

Ommekeer
Daarvan is ook Rupert Parker Brady overtuigd. In tegenstelling tot de eerdere reorganisaties, die hij ‘halfzachte maatregelen’ noemt, is dit volgens hem de ommekeer. “Dit is geen winkeltje dicht hier en daar, of eens 120 mensen weg”, zegt de retailkenner. “Dit is echt doorpakken. Als we later terugkijken, zullen we zeggen: dat was het beslissende moment.” Binnen een jaar zullen we zien dat Blokker een flinke slag geslagen heeft, verwacht hij. De keuze voor Blokker als enige formule om te behouden, noemt hij voor de hand liggend. Niet alleen vanwege de emotie die daarmee gepaard gaat, ook in strategisch opzicht. “Voor de huishoudbranche hebben ze de meeste kennis en expertise in huis, op het gebied van inkoop bijvoorbeeld”, zegt Parker Brady. “Bovendien is het een profijtelijke markt. Kijk naar Action en HEMA, die daarin goed geld verdienen. Waarom zou Blokker dat niet kunnen?” Ook hij wijst op het belang van volledige focus. “Niet tien dingen tegelijk doen, maar met je beste mensen doen waar je goed in bent.”

Het overhouden van ‘de beste mensen’, heeft nogal wat gevolgen voor de overige werknemers. De vakbonden zijn logischerwijs niet te spreken over de gevolgen voor het personeel, waarbij alle eerdere reorganisaties in het niet vallen. CNV spreekt van ‘een enorme klap voor de medewerkers’. “Het bedrijf toonde afgelopen jaar moed door samen met vakbonden een sociaal plan te maken om alles overeind te houden”, aldus onderhandelaar Martijn den Heijer. “Nu blijkt dat veel onderdelen niet zijn opgewassen tegen de enorme competitie op de online markt.” Ook FNV reageert geschokt op de ‘mega-ingreep’. “Met één veeg wordt het leven van bijna tweeduizend mensen op z’n kop gezet”, zegt bestuurder Nico Meijer. “Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag, en dan volgt deze mokerslag.” Beide vakbonden wijzen op het sociaal plan, dat vorig jaar met Blokker Holding is overeengekomen en dat nog tot 1 juni 2018 loopt. Den Heijer: “Dit zal van kracht blijven en wij zullen erop toezien dat het ook goed wordt uitgevoerd.”

Kopers
Van de ene op de andere dag staan vijf winkelformules in de etalage. Aan wie moet Blokker Holding die slijten? Moers en Parker Brady zijn het erover eens dat in ieder geval private equitypartijen zich zullen melden. “Die kijken op een hele andere manier tegen ketens als die van Blokker aan”, legt Parker Brady uit. “Er een of meerdere kopen zien zij als manier om verder te groeien.” Toch acht hij ook interesse van buitenlandse branchegenoten waarschijnlijk. “Denk aan het Britse Poundland, dat wel eens iets zou kunnen zien in Big Bazar. Of Jysk, dat misschien interesse heeft in Leen Bakker.” Moers ziet ook Euretco zich wel melden voor het ‘modische’ Leen Bakker, dat volgens hem goed binnen de retailserviceorganisatie zou passen. Voor die keten en Intertoys zien beide retailkenners wel een toekomst weggelegd. Over Xenos hebben zij meer twijfels. “Dat assortiment is niet uniek meer, je vindt het tegenwoordig overal”, zegt Moers. Ook Parker Brady denkt dat Xenos zijn sterke positie een beetje kwijt is. “Søstrene Grene is eigenlijk een modernere versie van Xenos.” Zo mogelijk nog moeilijker wordt het volgens Moers voor Big Bazar, vanwege de zware concurrentie van Op=Op Voordeelshop en Action.

Hoewel Blokker Holding dan misschien niet de hoofdprijs ontvangt, zal het zijn formules niet in de uitverkoop doen, denkt Parker Brady. Hij verwacht dat het retailconcern er bij elkaar zo’n half miljard tot een miljard euro voor zal vangen, afhankelijk van of er personeel meegaat, wat de verkoopprijs zal drukken. Dat geld kan vervolgens weer in Blokker geïnvesteerd worden. Dat die keten toekomst heeft, staat voor Parker Brady buiten kijf. “Maar het is een kwestie van lange adem en doorzetten.” Een vergelijking met het V&D-scenario is een denkfout, stelt hij. “Blokker is een toegankelijke en nog altijd relevante huishoudwinkel. V&D was ook toegankelijk, maar niet meer relevant. Dat is het grote verschil.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!