‘Ahold Delhaize overnameprooi in de VS’

De overname van Whole Foods door Amazon leidt mogelijk tot een golf aan fusies en acquisities in de Verenigde Staten. Dat is de verwachting van analisten, die de supermarkten van Ahold Delhaize als aantrekkelijke overnameprooi zien.

Analist Bruno Monteyne van zakenbank Bernstein noemt Ahold Delhaize als mogelijk nieuwe target van Amazon, evenals Carrefour in Brazilië. “Amazon heeft veel meer fysieke winkels nodig voor een efficiënte distributie”, stelt hij. Andere supermarkten hebben volgens Monteyne twee opties: mikken op een overname door Amazon of uit te groeien tot een lokaal alternatief voor Amazon.

Monteyne stelt verder een fusie voor tussen Ahold Delhaize en Kroger, na Walmart de grootste retailer van het land. Een overname van de Amerikaanse supermarkten van Ahold Delhaize zou volgens Het Financieele Dagblad een splitsing kunnen betekenen tussen de Amerikaanse en Europese tak. Het Nederlands-Belgische concern is volgens betrokkenen echter niet bezig met de voorbereiding van een splitsing.

Ook analist Gerard Rijk van Profundo beschouwt Ahold Delhaize als mogelijke volgend doelwit ‘op het kooplijstje van Amazon’. Het concern is volgens hem van de Europese supermarkten het verst met online. “Dat betekent dat het concern zich het best staande kan houden tegen het geweld van Amazon. Maar tegelijkertijd is het ene prachtige prooi voor de internetgigant”, stelt hij in De Financiële Telegraaf. Met bol.com, AH.nl en de Amerikaanse bezorgdienst Peapod heeft het bedrijf volgens hem veel ervaring opgedaan met het verkopen van (vers) producten via internet.

Amazon verraste vrijdag met de aankondiging Whole Foods over te nemen voor 13,7 miljard dollar. Lees op RetailTrends meer over de deal en de gevolgen voor onder meer Ahold Delhaize.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!