Waarom het McGregor maar niet wil lukken

Waarom het McGregor maar niet wil lukken

Iets meer dan een jaar na de doorstart staan de winkels van McGregor en Gaastra opnieuw op omvallen. Een nieuwe naam, minder focus op winkels en meer op online mochten niet baten. Rustig is het sinds de doorstart nauwelijks geweest, en erg meegezeten heeft het ook niet. Een tweede faillissement lijkt even logisch als onvermijdelijk. 

Het nieuws kwam vorig jaar, op vrijdagmiddag 10 juni, enigszins als een donderslag bij heldere hemel: McGregor had uitstel van betaling gekregen. Dat het enkele moeilijke jaren achter de rug had, was bekend. Maar ongeveer een half jaar voor de surseance, meldde het concern trots na bijna tien jaar weer schuldenvrij te zijn. Met die wetenschap leek het modebedrijf klaar om weer aan de toekomst te denken, wat dan ook vrij snel gebeurde. De winkels werden van een nieuw concept gezien, terwijl er ook op het personele vlak wijzigingen volgden. Zo werd afscheid genomen van de raad van commissarissen, die in 2013 door ABN Amro als voorwaarde werd gesteld voor een herfinanciering. Verder werd Armin Broger als nieuwe ceo aangesteld als vervanger van medeoprichter Jeroen Schothorst. Door het ‘rustigere vaarwater’ waarin McGregor terecht is gekomen durft hij het stokje wel over te dragen.

Dat McGregor exact twee maanden na het aantreden van Broger failliet wordt verklaard, is voor hem een minder grote verrassing dan voor de buitenwereld. De financiële lucht die het modebedrijf had blijkt tegen te vallen tegen de achtergrond van aanhoudende verliezen en, volgens Schothorst, ‘te hoog ingeschatte inkomsten’. Banken blijken niet happig om de helpende hand toe te steken en dee aandeelhouders, naast Schothorst ook Marcel Boekhoorn, Ben Kolff zakenbank NIBC, verstrekken noodkredieten van bij elkaar negen miljoen euro. Het is niet voldoende en uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad, blijkt dat Broger begin juni nog eens twintig miljoen euro van de aandeelhouders verlangt om overeind te blijven. Dat geld komt er niet en het faillissement is onvermijdelijk.

Oude bekenden
De verrassing is groot als enkele weken later duidelijk wordt hoe de doorstart eruitziet. Schothorst, die kort na het bankroet nog aan NRC liet weten dat zijn rol bij McGregor was uitgespeeld, blijkt wel degelijk met financiële steun betrokken. Hetzelfde geldt voor drie andere oude bekenden: Marcel Boekhoorn, Ben Kolff en NIBC. Wiens rol wel snel is uitgespeeld, is die van Armin Broger. De leiding komt na de doorstart te liggen bij Joep van Straaten en Kris van de Mierop, die beide al actief waren in de directie van het modehuis. “Armin Broger heeft het bedrijf op een andere manier benaderd dan wij nu doen”, aldus Van Straaten tegen Quote. Da blijkt: onder de naam Doniger Fashion Group willen hij en Van de Mierop het over een andere boeg gooien. Zo wordt al snel duidelijk dat de gehele Adam Brandstore-keten, goed voor 45 winkels, moet worden verkocht. De filialen van McGregor en Gaastra gaan als franchisewinkels door, met uitzondering van enkele flagshipstores.

Die vijf vlaggenschepen zijn ‘van essentieel belang voor de voortzetting van de activiteiten’, zo blijkt uit het businessplan dat Doniger in september presenteert. Het gaat om twee winkels in Amsterdam en vestigingen in Laren, Den Haag en Maastricht. Van de plannen komt weinig terecht. Voor drie van de vijf locaties worden weliswaar nieuwe huurovereenkomsten afgesloten, maar de gewenste flagshipstore komt er alleen in Maastricht. In zowel Laren als Den Haag zijn de mannen- en vrouwenwinkel samengevoegd tot één zaak. Nog problematischer gaat het in Amsterdam, waar een akkoord over nieuwe huurcontracten uitblijft waardoor Doniger via een vordering tot indeplaatsstelling bij de rechter de oorspronkelijke huurovereenkomst in stand probeert te houden. Beide keren krijgt het modeconcern nul op het rekest. Daardoor ziet het de twee locaties, waaronder die in de P.C. Hooftstraat, aan zijn neus voorbijgaan. 

België
In België lopen de zaken intussen ook niet op rolletjes. In mei van dit jaar blijkt dat voor de in totaal 23 winkels van McGregor en Gaastra slechts in zeven gevallen een koper is gevonden. Tien winkels worden failliet verklaard en sluiten de deuren, zes houdt Doniger zelf in handen. De koper van zeven vestigingen, het Vlaamse Fashion Matters van ondernemer Andy Verbauwhede, lijkt gezien zijn visie niet bepaald de gedroomde partner. Waar Doniger toekomst ziet in een sterkere focus op online, wil Verbauwhede het omgekeerde. E-commerce komt in zijn plannen niet voor. "We gaan ons puur op de winkels focussen, ik geloof niet in een wereld zonder fysieke winkels", laat hij weten aan Belga.

Of er een derde kans volgt voor McGregor, Gaastra en Adam, blijft even afwachten. Doniger zegt samen met de bewindvoerder op zoek te gaan naar ‘een oplossing’, zonder verdere informatie te kunnen delen. “We hebben geloof in onze sterke merken en we zullen alles in het werk stellen om een nieuwe toekomst voor de onderneming te vinden”, is alles wat Van Straaten kwijt wil. Of daarbij opnieuw een poging wordt gedaan het hele concern door te starten, is de vraag. Wat retailkenner Rupert Parker Brady betreft, is er één merk dat speciale aandacht verdient: Gaastra. Waar het McGregor ‘ten enenmale heeft ontbroken aan authenticiteit’, is het 120 jaar oude Gaastra volgens hem ‘van het type buitencategorie’, zo stelde hij na het vorige faillissement. Het oorspronkelijke zeilmerk vervult de behoefte van consumenten om ‘een gevoel te bezitten’, meent Parker Brady. “Er zijn wereldwijd vele markten waar Gaastra kan groeien via brandstores, online en met behulp van partnerships. Daar is geen twijfel over.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in