De politie heeft vorig jaar 438 keer actie ondernomen tegen malafide webwinkels. Een jaar eerder gebeurde dat nog maar 35 keer.
Het gaat onder meer om volledig valse websites die korte tijd actief zijn en zoveel mogelijk geld willen binnenhalen. Daarnaast zijn er exacte kopieën van bestaande webwinkels en kopen fraudeurs massaal vrijgekomen Nederlandse domeinnamen op. Daaraan hangen zij vervolgens een website waarin merkartikelen voor een onrealistisch lage prijs worden aangeboden. Het gaat daarbij om het verkopen van nepartikelen, niet leveren van bestelde producten en het stelen van creditcardgegevens.
In totaal werden er vorig jaar ruim 38 duizend aangiften van internetoplichting gedaan, zo’n achtduizend minder dan een jaar eerder. “Afgezet tegen de alsmaar stijgende handel en verkoop via e-commerce, mogen we niet ontevreden zijn”, reageert teamleider Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Dit jaar verwacht de politie veel van services die worden aangeboden rond kopersbescherming. Zo introduceerde Marktplaats de Gelijk Oversteken Service, waarbij het geld pas naar de verkoper gaat als het pakket is bezorgd.
Theo Terdu 6 feb, 11:38