De Bijenkorf laat boekenverkoop over aan AKO

De Bijenkorf laat boekenverkoop over aan AKO

De Bijenkorf wil zijn boekenafdelingen uitbesteden aan AKO. Een adviesaanvraag over de samenwerking ligt bij de ondernemingsraad van de warenhuisketen, zegt een woordvoerder tegenover NRC.

Een van de redenen om de boekenverkoop uit te besteden, is volgens de woordvoerder de grotere inkoopkracht van AKO. Retailers onderhandelen met uitgevers over de marges op de boekenverkoop. Die is vaak 42 procent, maar grotere boekenverkopers kunnen hogere percentages bedingen. Daarnaast kan door samenwerking met AKO een sneller wisselend aanbod in de winkels komen, zegt de woordvoerder.

Volgens het plan kunnen de ongeveer veertig medewerkers van de zeven boekenafdelingen kiezen of ze in dienst treden bij AKO of op een andere afdeling van de Bijenkorf gaan werken. Er vallen volgens de woordvoerder geen ontslagen. AKO wil niet op de plannen reageren.

De Bijenkorf gaf voorheen regelmatig zelf boeken uit en organiseerde lezersevenementen. Zo werd tussen 1949 en 2017 jaarlijks het Feest der Letteren georganiseerd, waarbij lezers en auteurs elkaar konden ontmoeten in de winkel. “De boekencultuur zat altijd in het dna van de Bijenkorf”, reageert voormalig inkoopdirecteur Grietje Braaksma, die de stap betreurt.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!