'Overname van HEMA afgeketst'

'Overname van HEMA afgeketst'

De Belgische investeerder Core Equity ziet af van de overname van HEMA. De reden is dat een te groot deel van de webwinkelinkomsten wegvloeit naar de franchisenemers, melden bronnen rond de onderhandelingen aan De Financiële Telegraaf.

De franchisecontracten van HEMA zijn volgens de Belgen ‘totaal niet meer uitgerust voor de huidige tijd’. Van een product dat online verkocht wordt, zou een flink deel van de opbrengst naar de winkel in het postcodegebied van de koper gaan. Daardoor zou een webshop volgens het businessplan van Core Equity ‘vrijwel niet winstgevend te maken’ zijn. “Het is alsof je met één hand op je rug beleid moet maken, dat gaat niet”, aldus een bron rond de investeerder.

HEMA ligt zelf al langere tijd overhoop met VAB, de belangenclub van zijn franchisenemers, over de onlineverkopen. De franchisers vinden onder meer dat HEMA een te grote bijdrage vraagt voor de kosten van e-commerce. De winkelketen daarentegen stelt dat de ondernemers wel willen meeprofiteren van de webwinkel, maar niet willen meebetalen. De rechter bepaalde in maart nog dat HEMA een bedrag van 5,2 miljoen euro aan leveranciersbijdragen niet mocht inhouden als bijdrage van de ondernemers aan de kosten.

De huidige eigenaar Lion Capital zou het met Core Equity al eens zijn geweest over de verkoopprijs van een miljard euro. HEMA zou momenteel nog wel in gesprek zijn met andere kopers die ‘geen problemen hebben met de slechte relatie met de VAB’. Een woordvoerder van de franchisevereniging laat weten 'noch formeel, noch informeel' contact te hebben gehad met Core. "Wij stonden open in deze deal." HEMA en Core Equity willen niet reageren.
 

Reacties 1


Ton Bos 6 jun, 13:11

De situatie en de afspraken met de franchisenemers waren vanaf het begin uiteraard volledig bekend bij Core Equity. Steeds weer blijkt dat franchiserelaties en de daarbij behorende verplichtingen moeilijk te begrijpen zijn voor relatieve buitenstaanders. Die blijven ook vaak spreken over filiaalhouders ipv zelfstandig ondernemers. Neemt niet weg dat bestaande contracten en afspraken, gevoegd bij de volledig verstoorde relaties, de verkoop van Hema zeer kunnen bemoeilijken. Ik hoop dat ook de franchisenemers gaan inzien dat de reeds veel te lang durende relationele impasse uiterst schadelijk is voor alle belanghebbenden. Er zullen deals moeten worden gesloten en nieuwe contractuele afspraken tot stand moeten komen. In de ex Hema gelederen zijn vast wel personen te vinden die in staat zijn de harmonie zodanig te herstellen dat franchising geen sta-in-de-weg is voor strategische partners of overnemende partijen. Het argument dat een flink deel van de online omzet naar franchisenemers gaat en daardoor geen winstgevende online operatie mogelijk is, lijkt me geen sterk argument. Er zijn kennelijk meer twijfels gerezen, waarna vervolgens een ‘gezochte reden’ naar boven borrelde.
Voor alle Hema betrokkenen is de gifbeker helaas nog niet leeg. Wellicht moeten onorthodoxe en nieuwe oplossingen worden bedacht, bijv het aantrekken van nieuwe franchisenemers die bereid zijn te investeren en aandeelhouder te worden, de omzetting van de claim van de huidige franchisenemers in aandelenkapitaal etc etc Met crowdthinking zijn er vast wel nieuwe routes te bedenken.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!