'Nederlandse supermarkten doen weinig tegen uitbuiting'

De vijf grootste supermarktketens van Nederland houden de economische uitbuiting in stand van arbeiders in ontwikkelingslanden die voedsel produceren. Zowel Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi als Plus scoren een onvoldoende in de internationale duurzaamheidsranglijst van Oxfam Novib.

Oxfam Novib beoordeelde beleid en praktijk van de grootste supermarkten in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op onder meer arbeidsomstandigheden en lonen in ontwikkelingslanden. Voor het onderzoek werd gekeken naar de thema’s transparantie, arbeiders, boeren en vrouwenrechten. Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi scoren op een schaal tot tien punten allemaal lager dan een één. Jumbo scoort het slechtst met nul punten op alle onderwerpen. Alleen Plus komt net boven de één uit.

Het rapport van Oxfam Novib laat verder zien dat in Nederland, van twaalf onderzochte producten uit ontwikkelingslanden, circa 44 procent van de prijs die de consument betaalt naar de supermarktbedrijven gaat. Voor de werknemers en kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden blijft acht procent over. Twintig jaar geleden kregen zij nog meer dan tien cent van iedere euro die de consument bij de kassa afrekende. Analisten verwachten dat dit nog verder gaat dalen. 

Albert Heijn en Jumbo laten weten dat het rapport een te negatief beeld schetst. "Het huidige beeld dat wordt geschetst in het rapport doet geen recht aan de inspanningen van Jumbo op dit complexe thema”, zegt een woordvoerder van Jumbo in het FD. Albert Heijn zegt vergaande eisen te stellen aan al zijn leveranciers, met extra aandacht voor de landen waar Oxfam het over heeft.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!