Boekhoorn verschaft HEMA direct financiële lucht

Boekhoorn verschaft HEMA direct financiële lucht

Met de overname van HEMA door Marcel Boekhoorn is direct honderd miljoen euro aan leningen van de balans verdwenen. Daarnaast krijgt de retailer een acute kapitaalinjectie van veertig miljoen euro. Dat heeft de nieuwe eigenaar bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de overname.

HEMA heeft de afgelopen jaren veel last gehad van de honderden miljoenen aan schulden waarmee Lion Capital de retailer had opgezadeld, zegt Boekhoorn. “Die loden last zit groei in de weg en belemmert de optimale gebruikmaking van het sterke merk HEMA.” Met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos zegt hij voor de lange termijn in het winkelbedrijf te zijn gestapt. “Wij werken nooit naar een exit, maar naar een marktpositie en het bouwen van een merk.”

De schuldenlast moet de komende tijd nog veel verder worden teruggebracht, zegt Boekhoorn. Op korte termijn komt hij daartoe met maatregelen. Daarnaast zegt hij dat het opgeloste conflict met de franchisenemers van groot belang is. “Maar lagere schulden en een opgelost conflict zijn voorwaarden, geen einddoelen.”

Boekhoorn onthult verder dat hij al eerder een bod uitbracht op HEMA. “Maar ik werd uitgelachen, want Lion Capital bood veel meer.” De Britse private equitymaatschappij kreeg HEMA in 2007 voor een miljard euro in handen. Welk bedrag Boekhoorn nu op tafel heeft gelegd, wordt niet naar buiten gebracht.

HEMA verwacht onder Boekhoorn versneld te kunnen groeien in binnen- en buitenland. Zo worden alle Nederlandse winkels versneld omgebouwd naar het internationale concept en opent deze maand een volledig geautomatiseerd distributiecentrum. Over de grens heeft de retailer voor toekomstige groei onder meer binnen niet al te lange termijn het Verre Oosten op het oog.

Lees op RetailTrends meer over de plannen van HEMA onder zijn nieuwe eigenaar.
 

Reacties

Ik lees, eerlijk gezegd, nog niet zoveel over de staalborstel die Boekhoorn ongetwijfeld over de organisatie gaan halen. Want opnieuw gewoon veel geld zoekmaken, dáár zal hij niet voor te porren zijn.
De HEMA moet op zoek naar nieuwe horizonten, en dat gaan ze met de huidige formule niet redden. Met HEMA 3.0 wellicht wel.

Geplaatst door Reinder Koornstra op 19 oktober 2018 om 14:28

Laatste nieuws

RetailTrends