De winkelleegstand zal waarschijnlijk weer snel oplopen als het economisch minder gaat. Dan vertraagt de ombouw naar woningen en zullen veel horecazaken weer verdwijnen. Die verwachting spreekt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus uit tegenover RetailTrends.
De winkelleegstand in Nederland nam in 2018 voor het vierde jaar op rij af, dit keer van zeven naar 6,7 procent. Dat komt vooral doordat de winkelhuren teruglopen en de huurprijzen van woningen juist oplopen, waardoor het steeds interessanter wordt om winkels om te bouwen naar woningen.
De komende periode zal de leegstand nog wat verder teruglopen. Een procent of vier leegstand zou volgens de onderzoeker ideaal zijn, maar is geen realistisch scenario. “Je hebt altijd probleemgebieden, die het percentage omhoog trekken.” Bovendien zal de transitie van winkels naar woningen minder snel gaan bij economische tegenspoed, omdat de woningmarkt daar gevoelig voor is.
Ook is horeca, die op grote schaal de plek van winkels hebben ingenomen, volgens Slob één van de meest conjunctuurgevoelige branches. “Uitgaan is de makkelijkste manier om te bezuinigen.” Hij denkt dat veel horecavoorzieningen weer zullen omvallen, als het economisch minder gaat.
Lees op RetailTrends meer over de dalende winkelleegstand, en waarom dat niet alleen goed nieuws is.
Jan van Rossem 16 jan, 13:18