Twijfel over fusie tussen Sainsbury's en Asda

De fusie tussen de Britse supermarktketens Sainsbury’s en Asda heeft te kampen met tegenslag. De concurrentiewaakhond zegt niet overtuigd te zijn van een goede afloop van de transactie vanwege ‘grote mededingingsbezwaren’.

Sainsbury’s en Asda kondigden al bijna een jaar geleden aan samen verder te willen gaan, wat ze de grootste speler van het Verenigd Koninkrijk zou maken. Ze nemen nu de tweede en derde plek in, achter Tesco. Walmart, de huidige eigenaar van Asda, krijgt 42 procent van de aandelen in het fusiebedrijf.

Sainsbury’s telt momenteel 1.428 supermarkten en gemakswinkels, terwijl Asda er 676 heeft. Daarnaast vallen formules als Argos, Habitat, Asda Living en honderden tankstations straks onder het fusiebedrijf.

De fusie zorgt volgens de Competition and Markets Authority (CMA) ‘voor substantieel minder competitie op zowel landelijk als lokaal niveau’. De waakhond waarschuwt onder meer voor hogere prijzen en minder kwaliteit en keuze voor de consument. Om alsnog groen licht te krijgen voor de fusie wordt Sainsbury’s om flinke toezeggingen gevraagd.

Sainsbury’s is niet gelukkig met het rapport van de toezichthouder. Zo zouden de prijzen juist lager uitvallen door significante kostenbesparingen. “Deze bevindingen doen geen recht aan hoe mensen vandaag de dag winkelen in het Verenigd Koninkrijk en de intensiteit van de concurrentie op de boodschappenmarkt”, aldus een woordvoerder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!