Bruna nog in het rood, maar verwacht dit jaar winst

Bruna nog in het rood, maar verwacht dit jaar winst

Bruna heeft vorig jaar afgesloten met een negatief ebitda van 1,4 miljoen euro. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van 2017, toen het bedrijfsresultaat nog 5,5 miljoen euro in de min stond. 

Het verlies is inclusief een aantal eenmalige posten, waaronder kosten die Bruna heeft gemaakt voor de ‘insourcing van de kerntaken en de strategische heroriëntatie’. Zonder deze kosten zou de genormaliseerde ebitda uitkomen op een plus van zeshonderdduizend euro. Omzetcijfers zijn niet bekendgemaakt. In 2017 was de winkelketen goed voor ruim 150 miljoen euro omzet.

Het in 2017 ingezette veranderingsproces om Bruna beter te positioneren en weer winstgevend te maken, heeft vorig jaar naar eigen zeggen zijn vruchten afgeworpen. De retailer heeft kostenreducties doorgevoerd en daarnaast gewerkt aan het versterken van de organisatie en het vormgeven van de omnichannelstrategie. “Investeringen in een geheel vernieuwd bruna.nl-platform en de vervanging van de kassasystemen in alle Bruna-winkels zijn belangrijke mijlpalen in de uitrol van de omnichannelstrategie”, aldus algemeen directeur George Steur.

Voor dit jaar verwacht Bruna een verbetering van de omzet en marge, zowel in de fysieke winkels als online. Bovendien verwacht de retailer 2019 voor het eerst sinds jaren weer winst te boeken.

De boekwinkelketen werd in 2017 overgenomen door Shared Stories Group. Steur vertelde onlangs nog ruimte te zien voor honderd nieuwe vestigingen in Nederland. 
 

Reacties

Volgens gegevens van de Bruna. Wie checkt deze gegevens? Ze laten niet het achterste van hun tong zien. Nogmaals vraag de gemiddelde Bruna ondernemer en het blijkt dat het minder is dan andere jaren. Winst zal Bruna zeker niet gaan maken dit jaar.

Geplaatst door Yves Lingent op 30 juli 2019 om 13:21

Beste Yves Lingent,
Dit bericht gaat over de BV, niet over de franchisenemers. Veel franchisenemers zullen gewoon winst maken. Een kleine ondernemer kan nl niet lang verlies draaien.

Geplaatst door Sander Jongejan op 30 juli 2019 om 16:14

Is inderdaad een feit dat het over Bruna HK gaat en dit zegt niets over de franchisenemers.....toch ook een belangrijke factor lijkt me.

Geplaatst door Sjaak Balkenende op 30 juli 2019 om 16:51

Mijn plaatselijke Bruna ondernemer vind het toch een raar idee dat de Bruna BV zo positief blijft. Zelf denkt hij binnen een paar maanden de handdoek in de ring te gooien. Er wordt totaal geen financiële hulp geboden aan deze goede man. Daarnaast duwt Bruna weer diverse maatregelen er doorheen wat gewoon klakkeloos gedaan moet worden. Weg is zijn vrijheid. Bruna is er nog lang niet !

Geplaatst door Angela de Vries op 30 juli 2019 om 17:09

Laatste nieuws

RetailTrends