Kahn: 'Alles om Mall of the Netherlands heen zal afsterven'

Winkelcentrum Mall of the Netherlands wordt een groot succes, maar zal desastreuze gevolgen hebben voor de omliggende winkelsteden. Die verwachting spreekt Roland Kahn uit in gesprek met Rupert Parker Brady in online interviewprogramma Cafe Weltschmerz.

Kahn spreekt zijn waardering uit over de visie van Mall of the Netherlands, dat hij omschrijft als een ‘hypermodern’ winkelcentrum met ‘superbeleving’, waar je als consument een hele dag kunt doorbrengen. “Maar alles eromheen, steden als Rijswijk en Zoetermeer, kun je straks weggooien.” Dat heeft ook gevolgen voor zijn eigen concepten. “In Rijswijk gaan we sluiten.” America Today is daar al dicht, terwijl MS Mode er nog wel een vestiging heeft.

Ondanks de negatieve gevolgen voor omliggende steden, is Kahn positief over de ontwikkeling van Mall of the Netherlands. Hij wijst erop dat er nu al vergelijkbare centra zijn in België en Duitsland, waar ‘bussen vol Nederlanders’ naartoe gaan. “Die kun je beter in eigen land houden.”

Kahn uit zich verder kritisch over Hudson’s Bay, dat de situatie bij zijn komst naar Nederland volgens hem ‘gruwelijk onderschat’ heeft. Het is volgens hem typerend voor de arrogantie van grote, Amerikaanse bedrijven. “Die denken dat het zo makkelijk is, maar hoeveel modespelers hebben nu werkelijk internationaal succes? Afgezien van Zara, H&M en Primark kan ik weinig ketens bedenken.”

Reacties 9


Sandra Livingstone 18 sep, 18:14

Wat denk je van de Chinese winkels met Hollandsche namen:
Trekpleister, Kruidvat, ICI Paris XL, Pour Vous en niet alleen in Nederland maar over heel Europa ook met andere namen. Iedere 7 uur gaat er een winkel open in Europa van de A.S.Watson groep

Hoofdkantoor Hongkong, China
Omzet HK$ 156 miljard (2017)
De A.S. Watson Group, ook wel Watsons genoemd, is de detailhandeldivisie van het Hongkongse Hutchison Whampoa
(CK Hutchison Holdings). Na enkele overnames in de 21e eeuw is A.S. Watson anno 2009 de grootste drogisterijketen in de wereld. Per eind 2017 telde het 14.100 vestigingen in 24 landen. Watsons is sinds 2002 volledig eigenaar van het Nederlandse Kruidvat, ICI PARIS XL en POUR VOUS en Marionnaud maakte ook enige tijd deel uit van de groep. Heeft het grootste aandeel winkels in drogisterijen en parfumerieen in Nederland. Er is nog een handvol zelfstandig drogisten en de parfumerie winkels zijn zo goed als uitgestorven


tom van veen 18 sep, 19:19

en de duitse concurrentie douglas dan?


max max 18 sep, 19:36

Kahn? die van Coolcat?, en die van, listig heerschap, niet te vertrouwen


Sandra Livingstone 18 sep, 22:17

Douglas gaat 70 winkels sluiten in Europa, niet in Duitsland daar heeft ICI Paris nog niet veel grond onder de voeten maar het mag duidelijk zijn zeker niet vanuit luxe positie gaat men winkels sluiten


Nico Dammers 19 sep, 11:25

Heb het interessante gesprek gisteren helemaal beluisterd en de opmerking ging zeer duidelijk over modeketens en niet over drogisterijen en parfumerieen.


Machiel R 19 sep, 12:20

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Reinder Koornstra 19 sep, 14:51

Merkwaardig: Dat zeg ik al vanaf het eerste bericht over deze hergeboorte van ‘Leidschenhage’, jaren geleden, maar, op Zoetermeer na, steekt de hele regio z’n kop in het zand. Maar nu Roland Kahn het zegt, op het moment dat er niets meer aan gedaan kan worden, is het nieuws?
Natuurlijk roomt die Mall of the Netherlands de bovenkant van de markt af, zodat de omliggende stadscentra een stuk aantrekkingskracht gaan missen! En uiteraard gaat dit naar meer smaken, dus het probleem blijft écht niet beperkt tot Zuid-Holland!


Machiel R 19 sep, 16:50

Ik kan er zeker nog 1 noemen en als je de moeite neemt in andere werelddelen te kijken nog wel meer. Verderop op deze site staat de top 10 van Europa, kan iemand die aan dhr. Kahn doorsturen, staan er dus al 7 meer op dan de drie die hij weet te nomen.

Hier klinkt een bepaalde arrogantie die dhr. Kahn zich toch echt niet kan veroorloven.


c.t. de koning 19 sep, 20:23

laten ze maar snel de infrastructuur rond de mall aanpakken,
het is nu al een groot probleem om het centrum te bereiken
laat staan als het centrum klaar is en de verwachten bezoekers echt komen
gaan ze voor de tweede x ook in de rij staan ???

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!