De toenmalige directie en raad van bestuur van V&D zijn niet aansprakelijk voor het faillissement van het warenhuis. Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag van de curatoren.
Onderzoeksbureau BFI, die betrokken was bij het achterhalen van de oorzaak van het bankroet, stelt dat het bestuur en de commissarrissen geen blaam treft. "Dé oorzaak van dit faillissement bestaat niet; het is een samenloop van omstandigheden, die elkaar hebben versterkt en daarmee oorzaken die te allen tijde in samenhang moeten worden gezien", aldus het onderzoeksbureau.
Het faillissement kwam mede tot stand doordat Sun Capital als financier reactief en laat geïnvesteerd heeft in V&D. Ook hebben er veel bestuurswisselingen plaatsgevonden, was er een gebrek aan een adequaat functionerend managementsysteem, en ook diverse reorganisaties en kostensaneringen hebben aan het faillissement bijgedragen, zo stelt het onderzoek van BFI. Bovendien waren er externe factoren, zoals de opkomst en concurrentie van onlinespelers en een snel veranderende retailmarkt.
Sun Capital ontvangt in totaal zeventig miljoen euro voor de afwikkeling van zijn zekerhedenpositie. Eerder ontving de investeerder al eens dertig miljoen euro, dat is nu verhoogd.
V&D ging op oudjaarsdag 2015 failliet. Met het bankroet werden de contracten van tienduizend werknemers ontbonden. De warenhuisketen laat een schuld na van bijna driehonderd miljoen euro. In een aantal van de V&D-panden kwam in 2017 het Canadese Hudson’s Bay, maar die keten vertrekt tegen het einde van het jaar uit Nederland.
Reacties 0