Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Consumentenbond hebben een open brief gestuurd aan minister Bruins over de medicijnverkoop bij Albert Heijn. Volgens de twee partijen zou de manier van geneesmiddelenverkoop ‘onvoldoende veilig’ zijn en leiden tot ‘vermijdbare ziekenhuisopnames of erger’.

In de brief roepen de instanties de minister van Medische Zorg & Sport op om de manier waarop Albert Heijn zijn geneesmiddelen verkoopt te onderzoeken. Ook wil het een heldere definitie uitwerken van wat verantwoorde zorg is. Nu is er geen balie, geen toezicht en geen begeleiding bij Albert Heijn en dat baart het IVM en de Consumentenbond zorgen. 

Albert Heijn zegt als reactie op de brief dat er in vierhonderd winkels van de supermarktketen een tablet aanwezig is bij het geneesmiddelenschap, waarmee klanten meer informatie over de geneesmiddelen kunnen vinden. Bij winkels waar geen tablet is, is 32 uur per week een drogist in de winkel aanwezig. "De Inspectie voor de Gezondheid staat honderd procent achter het gebruik van de tablet", meldt de supermarktketen aan RTL Nieuws. Eerder oordeelde de rechter dat de tablet-drogist niet in strijd is met de Geneesmiddelenwet.