'Kwestie van tijd tot ook Nederlandse winkels sluiten'

'Kwestie van tijd tot ook Nederlandse winkels sluiten'

Ook in Nederland zullen winkels die geen voedingsmiddelen verkopen binnenkort gedwongen sluiten, verwacht INretail. De brancheorganisatie raadt winkeliers in Het Parool aan een noodplan op te stellen. 

Zowel Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en sinds dinsdag België hebben de maatregelen al doorgevoerd. Alle niet-essentiële winkels zijn daar gesloten. “Het is op dit moment niet verplicht de winkels te sluiten,” aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis tegen de krant. “Maar wij verwachten dat het kabinet ook hier verregaande maatregelen zal nemen. Dat besluit is uiteindelijk aan de overheid.” 

De brancheorganisatie verwacht wel dat supermarkten, slagers, bakkers, groenteboeren, drogisterijen en dierspeciaalzaken – de zogenoemde essentiële winkels – open mogen blijven. Veel andere retailers in het land lopen vooruit op de maatregelen en besloten begin deze week hun winkels al (deels) te sluiten, zoals IKEA en de Bijenkorf. INretail adviseert de overige winkeliers om nu al een noodplan op te stellen om zich voor te breiden op gedwongen sluiting. 

Rabobank-econoom Olaf Zwijnenburg voorspelt een ‘drama aan faillissementen’ als de maatregel wordt ingevoerd. “De non-foodsector is met 400 duizend arbeidsplaatsen en een kleine vijftig miljard euro omzet per jaar een hele grote factor in onze economie”, aldus Zwijnenburg tegen de krant. “De omzetten vallen nu al grotendeels weg terwijl de vaste lasten doorlopen. Dat is een giftige cocktail.” Ook zonder gedwongen sluitingen voorspelt hij zware klappen voor de omzet in een aantal sectoren, door de leegte in de winkelstraten en de verschuiving naar online. In sommige winkels daalden de omzetten al met zeventig procent en het aantal grote aankopen lijkt vaker te worden uitgesteld. 

Te Grotenhuis van INretail pleit voor krachtige maatregelen om de branche overeind te houden. “Als de situatie weer in rustiger vaarwater komt, moeten we niet met grote gaten in de winkelstraten komen te zitten. We zien momenteel in de winkelstraten wat er gebeurt als Nederland geen winkels meer heeft.”
 

Reacties 2


C Klop 18 mrt, 10:44

Niet alle webshops hebben het goed, en ook hier gaan klappen vallen. Met name Thuiswinkel.org moet zijn berichtgeving beter overdenken voor ze iets met de media delen.


Machiel R 18 mrt, 18:03

Mooie vraag komt dan op. Volgens de maatregelen van de overheid inzake het noodfonds overbrugging werkgelegenheid ontvangen bedrijven tot 90% loonkosten vergoeding bij een omzetdaling van 100%.
Maar hoe werkt dat als je zelf de deuren sluit en dus zelf verantwoordelijk bent voor de omzetdaling omdat de overheid het niet voorschrijft?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!