In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.
De hoofdpunten:
- Amazon legt zijn activiteiten in Frankrijk tijdelijk stil
- Brancheorganisatie INretail zegt dat winkelen weer kan
- Franse rechtbank legt Amazon beperkte verkoop op
- Retailers en horeca meeste acute betaalproblemen
- Consument komt minder vaak in de supermarkt
- Winkels komen moeilijk aan een lening
- Topdrukte bij bloemenwinkels
- De Tweede Kamer wil voor winkels voorlopig een verbod op uitverkoop
16.40 Tot zover het liveblog van vandaag. Tot later.
16.35 Brownies & Downies kondigt ondanks crisis filiaalopening aan
Hoewel nieuwe filiaalopeningen in deze tijd waarschijnlijk niet hoog op de prioriteitenlijst van ondernemers staan, kondigt Brownies & Downies de opening van een nieuwe vestiging aan. Het filiaal opent deze zomer op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven en is de eerste onderwijslocatie van de horecaketen. Alle 53 Brownies & Downies-vestigingen zijn wegens de crisis gesloten, maar formulemanager Philip Christiaans laat weten het nieuws 'vol enthousiasme aan te kondigen'. "Juist in deze tijd kan iedereen wel wat positief nieuws gebruiken. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat onze vestigingen deze crisis overleven en uiteindelijk sterker terugkomen."
16.20 'Kleine ondernemers worden gedupeerd door uitstellingen van grote retailers'
In de Volkskrant-column 'Straf hufterig gedrag van grote retailers af' schrijven Remy Ludo Gieling (hoofdredacteur Management Team/Sprout) en Hans Biesheuvel (voorzitter van ONL voor ondernemers) over grote retailers als Hunkemöller en Ici Paris XL, die hun huurbetalingen eenzijdig uitstellen. Kleine ondernemers worden daar de dupe van, staat in de column.
'Het is opvallend dat juist de bedrijven met een stevig financiële achtervang nu als eerste het veld op rennen om eventuele klappen door te spelen naar hun minder gepamperde teamgenoten op het zakelijke voetbalveld: kleinschalige mkb-bedrijven zonder vermogende kompanen, zonder private bankers en zonder mogelijkheid om obligaties uit te geven.'
16.00 Speciale bezorgactie in Helmond
Een Indonesisch restaurant in Helmond bezorgt zijn maaltijden aankomende zondag met een racewagen (een Ariel Atom 3.5 Supercharged). Het gaat om een actie die is bedacht voor het ziekenhuispersoneel van het Elkerliek ziekenhuis in de Brabantse plaats. Consumenten betalen twintig euro extra voor bezorging met de racewagen. Het opgehaalde bedrag wordt besteed aan dinerbonnen voor medewerkers van het ziekenhuis.
15.30 Gezelsschapspellen in Uber Eats-app
Aangezien gezelsschapspellen in deze tijd populair zijn, slaan maaltijdbezorger Uber Eats en spellenmaker Hasbro de handen ineen. In Amsterdam vinden consumenten in de app van Uber Eats nu een speciale categorie, waarbij zij een spel of speelgoed bij hun maaltijd kunnen bestellen. De bestelling wordt vervolgens binnen dertig minuten thuisbezorgd.
15.10 Winkeliers in de VS zien verkopen in recordtempo dalen
Door de maatregelen rondom de coronauitbraak kelderden de verkopen van retailers in de Verenigde Staten in het sterkte tempo ooit. De winkelverkopen lieten vorige maand een daling van 8,7 procent in vergelijking met de maand ervoor. Hiervoor werd de grootste daling in de VS gemeten in 2008, toen de verkopen met vier procent afnamen.
14.55 Adidas krijgt miljarden aan staatssteun
Adidas kan rekenen op drie miljard euro aan noodfinanciering vanuit de Duitse overheid. Als voorwaarde geldt wel dat het sportmerk voorlopig geen dividenden uitkeert. De overheid van Adidas' thuisland wil het merk met de financiering helpen om de financiële gevolgen van de crisis te beperken, onder meer nu grote sportevenementen als de Olympische Spelen zijn afgelast. Eerder konden ook MediaMarkt en Saturn op financiële steun van de Duitse overheid rekenen.
14.15 Amazon sluit tijdelijk zijn Franse distributiecentra
Amazon legt zijn activiteiten in Frankrijk tijdelijk stil als reactie op de uitspraak van de Franse rechtbank, zo blijkt uit een intern document van het bedrijf. Met de uitspraak van de rechter werd besloten dat de webgigant alleen nog essentiële goederen mag leveren in Frankrijk, zoals voedsel en hygiënische en medische hulpmiddelen, omdat Amazons distributiecentra de veiligheid van personeel niet zouden waarborgen. Bij schending van de uitspraak hangt het bedrijf een boete van één miljoen euro per dag boven het hoofd. De webreus heeft daarom besloten zijn deuren vanaf morgen vijf dagen dicht te houden. Zo kan de veiligheidssituatie beoordeeld worden en de magazijnen beter georganiseerd. De periode van vijf dagen kan nog worden verlengd.
Vorige week heeft Amazon nog twee medewerkers ontslagen, nadat zij zich hadden uitgelaten over de arbeidsomstandigheden bij de webgigant tijdens de crisis. Dat blijkt uit bericht van The Washington Post. Het beleid van Amazon verbiedt werknemers om over interne praktijken te praten zonder toestemming van het management.
14.00 Bol.com attendeert klanten op frisse lucht
Bol.com doet ondertussen zijn best om consumenten ook in tijden van corona fris te laten ruiken.
Voor mensen die af en toe frisse lucht op willen zoeken, raden wij Hugo Boss, Chanel of Calvin Klein aan.
— bol.com (@bol_com) April 15, 2020
13.35 INretail: 'Winkelen kan weer'
Steeds meer non-foodretailers heropenen hun deuren. Volgens brancheorganisatie INretail kan dit inmiddels ook weer gezien de getroffen maatregelen."We zien dat veel winkeliers oplossingen hebben bedacht voor de anderhalve-metereconomie dus wij durven nu ook te zeggen: winkelen kan weer”, vertelt directeur Jan Meerman aan het AD. De organisatie durfde dit volgens Meerman voor de paasdagen nog niet uit te spreken. "We hebben dat zelf niet zo geroepen omdat we allemaal bang waren dat het met Pasen helemaal mis zou gaan, maar dat gebeurde niet." Inmiddels opent zo'n zestig procent van de ruim 21 duizend winkels in de non-foodsector zijn deuren weer. Meerman denkt dat zolang grote winkelketens gesloten zijn, het met massa's mensen op een kluitje vooralsnog zal meevallen.
12.50 Bakker Bart verschuift focus naar lokale communicatie
Naast de grotere inzet op online en regulier brood heeft Bakker Bart op het gebied van communicatie zijn focus verschoven van landelijk naar lokaal. Veel consumenten denken volgens commercieel directeur Jeffrey Jansen bij Bakker Bart aan een keten, terwijl de organisatie uit zelfstandige ondernemers bestaat. "Gelukkig zien we veel initiatieven om de lokale middenstand te steunen in deze voor hen zeer zware tijd", zegt Jansen in een interview met Out.of.Home Shops. "Daarom hebben we de afgelopen weken veel materialen ontwikkeld, waarbij de ondernemer lokaal het verschil kan maken en nog beter in kan spelen op zijn lokale marktgebied.”
12.35 Supermarkten zetten zich opnieuw in voor ouderen en zorgpersoneel
Bij het initiatief Bezorg de zorg kunnen consumenten zich aanmelden om boodschappen te doen voor ouderen en zorgmedewerkers. Inmiddels hebben ruim tienduizend vrijwilligers dat gedaan. Supermarkten Jumbo, Hoogvliet en Plus steunen de boodschappendienst via hun communicatie en op het platform bezorgdezorg.nl. "We realiseren ons dat zorgmedewerkers nu minder makkelijk hun boodschappen kunnen doen en roepen op om voor elkaar te zorgen in deze tijden", vertelt een woordvoerder van Jumbo aan Distrifood.
12.10 Franse rechtbank legt Amazon beperkte verkoop op
Amazon mag in Frankrijk alleen nog essentiële goederen leveren, zoals voedsel en hygiënische en medische hulpmiddelen. Dat heeft een rechtbank in het land dinsdag bepaald, melden Franse media. De uitspraak is het gevolg van klachten van Franse vakbonden over de distributiecentra van de webreus, waar te weinig ruimte zou zijn om veilig te kunnen werken. Als Amazon zich niet binnen 24 uur aan de eisen van de rechtbank houdt, hangt het bedrijf een boete van één miljoen euro per dag boven het hoofd. De webgigant zegt zich niet te kunnen vinden in de uitspraak van de rechter en zegt in Frankrijk dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen als in andere landen.
11.45 McDonald's zegt sorry voor weigeren Afrikanen
Een briefje op de deur waarop staat dat zwarte mensen het restaurant niet meer in mogen. Het klinkt als een tafereel uit een ver verleden, maar we schrijven april 2020 in het Chinese Guangzhou. Een video waarin de mededeling bij een McDonald's-vestiging in die stad te zien was zorgde begrijpelijkerwijs voor veel ophef. In de stad lopen de spanningen de laatste weken op omdat geruchten de ronde doen dat het coronavirus zich verspreidt onder Afrikaanse mensen. Inmiddels heeft McDonald's China excuses aangeboden en de vestiging tijdelijk gesloten.
11.00 Retail en horeca hebben meeste betaalachterstanden
Veel bedrijven komen ondanks overheidssteun in zwaar weer, mede door de terugvallende omzet vanwege de coronamaatregelen. Dat levert ook betalingsachtertanden op. Vooral de horeca en retail hebben het zwaar, blijkt uit een analyse van online kredietverstrekker BridgeFund. In de horeca gaat het om 17 procent van de bedrijven die al achterstanden hebben, in de retail om zeven procent. “De meeste ondernemingen die vóór de coronamaatregelen geld hebben geleend hebben het vaak al geïnvesteerd", verklaart Rutger Quispel, oprichter van BridgeFund.
10.25 Consument komt minder vaak in de supermarkt
Beelden van gehamster en lege schappen zitten nog vers in het geheugen. Tegelijkertijd komt ruim de helft van de Nederlandse boodschappendoeners sinds de uitbraak van het coronavirus minder vaak in de supermarkt dan voorheen. Dat blijkt uit de zogenoemde Corona Impact Monitor van Motivaction. De relatief kwetsbare groep van 65-plussers is nog meer dan gemiddeld voorzichtig: van hen heeft tweederde de bezoekfrequentie naar beneden bijgesteld. Een van de gevolgen is dat twee op de tien boodschappers, vooral de groep tussen de 25 en 45 jaar met veelal jonge thuiswonende kinderen, de winkel nu verlaat met een vollere boodschappenkar dan normaal. Mede vanuit veiligheidsoverwegingen gebruikt ruim één op de tien ook vaker de self check-out. En online boodschappen doen is een relatief veilig alternatief voor fysiek winkelbezoek. De groep die weleens online winkelt is toegenomen van 25 procent vorig jaar naar dertig procent nu.
9.50 SRV-wagen populairder dan ooit
Supermarkten hebben de rondrijdende SRV-wagen grotendeels uit het straatbeeld verdreven. Maar nu mensen massaal thuis zitten zijn ze weer volop in trek. In ieder geval de drie die in Groningen rondrijden. "Het gaat als een tierelier en het wordt alleen maar drukker", zegt Adolf Schaap tegen RTV Noord. Hij rijdt al ruim veertig jaar rond in de provincie. Ook zijn collega Richard van der Maar - actief sinds 1999 - kan de plotselinge toeloop bijna niet bevatten. "Ik heb zeker dertig procent meer omzet dan normaal. Het is momenteel een kwestie van werken, slapen en weer doorgaan."
9.20 Retailers komen moeilijk aan krediet
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn banken een stuk terughoudender geworden met het verstrekken van vastgoedleningen. Dat zegt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Met name bij vastgoedsectoren die hard geraakt zijn, zoals winkels, verstrekken banken alleen nog leningen voor supermarkten of winkels die onderdeel zijn van een groter vastgoedcomplex zoals een woontoren. "Woningen en logistiek doen banken nog wel", zegt associate Maarten de Jong van Cushman & Wakefield tegen het FD. "Het is nu cherrypicking. Al het vastgoed waar een randje aan zit, wordt doorgeschoven richting debtfondsen."
9.00 Next doet webshop weer open
Winkels die sluiten zijn momenteel aan de orde van de dag. Opvallender was dat hier en daar ook webshops op slot gingen als reactie op de corona-uitbraak. De Britse warenhuisketen Next liet twee weken terug weten de veiligheid van zijn personeel niet meer te kunnen garanderen en zette een stop op de online bestellingen. Inmiddels zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen en kan weer besteld worden. De Britse retailer begint wel voorzichtig, met lage volumes van de meest noodzakelijke producten, zoals kinderkleding en een aantal woonartikelen. Next is voor ongeveer de helft van zijn omzet afhankelijk van de webshop.
8.50 Bloemisten hebben het druk
De Nederlandse bloemensector wordt hard geraakt door de coronacrisis. De export ligt al bijna een maand stil en die verkoop aan het buitenland is goed voor 85 procent van de zeven miljard euro die Nederlandse siertelers jaarlijks omzetten. Maar Nederlandse bloemisten hebben geen klagen. Consumenten kopen massaal bloemen en planten, zegt directeur Jeroen de Zwart van Fleurop in het AD. Bij het platform van 750 van de drieduizend Nederlandse bloemisten aangesloten. "Sinds 12 maart is de verkoop in één stijgende lijn omhoog gegaan met als hoogtpeunt afgelopen paasweekeinde. alle records zijn gebroken." Zolang de lockdown blijft zal de drukte aanhouden, verwacht hij. "Op 10 mei is het Moederdag en dat wordt zoals nog nooit vertoond."
8.25 Winkelverkopen Frankrijk fors omlaag
Franse winkels verkochten in maart bijna 25 procent minder in vergelijking met de maand ervoor, blijkt uit cijfers van de centrale bank. Dat komt doordat vanwege de coronacrisis veel winkels zijn gesloten. De verkoop van auto's en witgoed daalde met 43 procent, maar ook binnen levensmiddelen was een daling van bijna een procent te zien. Over het eerste kwartaal daalde de retailomzet in het land met ruim zeven procent. Een snelle verbetering lijkt niet in zicht, want de lockdown in Frankrijk werd deze week door president Macron met nog eens een maand verlengd.
8.15 Tweede Kamer wil verbod op uitverkoop
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil winkeliers tijdelijk verbieden producten in de uitverkoop te doen. Het gaat om een totaalverbod voor alle non-foodretailers, zowel fysiek als online, tot 1 juli. Hiermee moeten kleinere spelers beschermd worden tegen grote partijen, die zich ondanks de crisis nog stuntprijzen kunnen veroorloven. "Je wilt niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert", omschrijft D66-Kamerlid Kees Verhoeven de situatie. Het kabinet laat weten de mogelijkheden voor een verbod te bekijken en snel met uitsluitsel te komen.
Lees hier het liveblog van dinsdag.
Reacties 0