In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.
De hoofdpunten:
- 'Kwart kleine ondernemers in financiële problemen'
- Action: omzetdaling van 70 procent
- 'Eén op de drie boekwinkels dreigt om te vallen'
- 'Algeheel verbod op uitverkoop schiet doel voorbij'
- Meer faillissementen
- Plan om uitverkoop uit te stellen, stuit op weerstand
- Eerste Gamma-winkels in België gaan weer open
16.30 We sluiten het liveblog. Tot later.
16.15 Bouwmarkten en tuincentra in Zwitserland deze maand weer open
Zwitserland versoepelt de coronamaatregelen. Vanaf 27 april gaan daar onder meer de bouwmarkten, tuincentra en bloemenwinkels weer open. Ook kappers kunnen dan weer aan de slag. Als de situatie het toelaat, mogen andere winkels vanaf 11 mei weer open.
15.50 Aldi gaat online verkopen
Aldi gaat voor het eerst online voedingsproducten verkopen. Maar vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk, bedoeld voor hulpbehoevenden en mensen die in thuisisolatie zitten. Het gaat om pakketten met daarin 22 producten, zoals soep in blik, rijst en pasta. Er zitten ook vier rollen wc-papier en antibacteriële handzeep in.
15.15 Eerste Gamma-winkels in België gaan weer open
Bouwmarkten en tuincentra in België mogen vanaf zaterdag weer open. Ze zijn een maand dicht geweest. Enkele winkels van Gamma zijn er klaar voor, de rest volgt maandag. Er gelden strenge regels, vergelijkbaar met die in Nederland. Zo mogen er maximaal twintig mensen tegelijkertijd in de winkel, is een winkelkar verplicht en zijn er schermen van plexiglas bij de kassa's geplaatst.
14.50 Plan om uitverkoop uit te stellen, stuit op weerstand
Op aandringen van de Tweede Kamer denkt de Nederlandse regering serieus na over een tijdelijk verbod op de uitverkoop. Doel is om de marges van vooral kleinere winkeliers te beschermen tijdens de coronacrisis. De ceo's van vanHaren en WE zien er niets in, zeggen ze tegen RetailTrends.
"Hoe wil je dat doen met buitenlandse partijen als Amazon en Zalando?", vraagt Krein Brons van schoenenketen vanHaren zich af. Ook voor zijn eigen keten kan hij voorspellen wat er gaat gebeuren. "Wij zijn onderdeel van de Duitse Deichmann Group. Als wij geen korting meer mogen geven gaan consumenten niet naar vanharen.nl, maar naar deichmann.com, waar ze het voor dertig procent minder kopen." Bovendien zullen retailers heel sneaky met kortingen komen, denken Brons en zijn collega Joris Aperghis van WE.
14.30 Webwinkels zien aantal bezoekers stijgen
De meeste webwinkels die in Nederland actief zijn, zien sinds de corona-uitbraak het aantal bezoekers stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van SEMrush. Vergeleken met februari was er gemiddeld een groei van acht procent. AH.nl en Coolblue.nl noteerden een stijging van vijftien procent. Bol.com bleef met een groei van zes procent wat achter. Uitschieter was Amazon.nl, dat in maart met een volwaardige Nederlandse webshop kwam. Nieuwsgierige aagjes zorgden voor een groei van maar liefst 118 procent naar ruim een miljoen unieke bezoekers.
14.00 Geen magere melk
Het is zo nu en dan nog behelpen in de supermarkt.
Hallo! Helaas is de magere melk op het moment niet op voorraad door de enorme drukte de afgelopen winkel. We hebben het snel weer in de winkels aan online aan te kunnen bieden. Sorry voor het ongemak. ^NS
— Jumbo Supermarkten (@JumboSupermarkt) April 16, 2020
13.30 Meer faillissementen
Vorige week zijn meer bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard dan in de week ervoor. Het gaat volgens voorlopige cijfers van het CBS om 94 faillissementen, twintig meer dan in de eerste week van april. Vooral groothandels werden getroffen: zestien gingen er over de kop. In de detailhandel werden zes faillissementen uitgesproken. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vindt het nog te vroeg om te spreken van een corona-effect, maar hoe dan ook ligt het aantal faillissementen wel hoger dan normaal. Vanwege de coronacrisis komt het CBS elke week met een overzicht.
13.15 Delhaize gaat door met solidariteitskorting
De Belgische supermarktketen Delhaize gaat langer door met het geven van 'solidariteitskorting', meldt RetailDetail. Aanvankelijk duurde de actie waarbij klanten vijf procent korting krijgen op de kassabon tot en met vandaag. Nu is die verlengd tot 29 april.
12.45 Bijna alle winkels Van Uffelen heropend
Morgen gaan nog zes winkels van Van Uffelen open, komende maandag volgen er nog twee. Daarmee zijn dan 36 van de 41 zaken van de kledingketen weer open. De openingstijden zijn aangepast. Doordeweeks zijn de meeste winkels van 13.00 tot 17.00 uur open, zaterdags van 10.00 of 12.00 tot 17.00 uur.
12.20 Italiaanse winkels gaan mondjesmaat open
Sommige winkels in Italië mogen hun deuren voorzichtig weer openen, afhankelijk van het beleid in de regio. Vaak blijven klanten echter weg, zoals bij deze kinderkledingwinkel in Rome.
12.05 'Kwart kleine ondernemers in financiële problemen'
Circa een kwart van de bedrijven tot tien medewerkers verkeert in financiële moeilijkheden door de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling van de Kamer van Koophandel. Acht op de tien 'micro-mkb'ers' geeft aan dat de verlenging van de maatregelen naar 28 april voor een verslechtering van de financiële situatie zorgt. Naast de horeca en persoonlijke dienstverlening zijn dat ook vooral ondernemers uit de detailhandel; negentig procent van de ondernemers in die sector verwacht er de komende maanden op achteruit te gaan. Ongeveer de helft van de ondernemers uit de detailhandel geeft aan de vaste lasten de volgende maand niet te kunnen betalen.
11.25 'Paasomzet supermarkten hoger dan vorig jaar'
Hoewel het aantal pintransacties in supermarkten weer stabiliseert, lag de omzet rond Pasen 6,3 procent hoger ten opzichte van vorig jaar. De omzet kwam daarmee uit op 915 miljoen euro, meldt onderzoeksbureau Nielsen. "We besteden momenteel meer tijd aan werken, eten en vieren thuis. We zien dat de Nederlandse consument het beste uit de situatie probeert te halen", aldus Johan Vrancken, managing director van Nielsen Benelux Connect.
11.00 DHL beleeft drukste dag ooit in Nederland
DHL beleefde afgelopen woensdag zijn drukste dag ooit in Nederland. Met 900 duizend pakketten overtrof het volume in het landelijk netwerk de drukste decemberdagen van afgelopen jaar. Door de drukte ligt het percentage pakketten dat naar verwachting binnen 24 uur bezorgd zal worden 8,5 procent lager. Het bezorgbedrijf gaat investeren in het uitbreiden van de capaciteit, omdat het zijn 'capaciteitsgrenzen' nadert.
10.40 'Grootste dieptepunt ooit voor retail in de VS'
De retailsector in de Verenigde Staten maakte afgelopen maand zijn grootste dieptepunt ooit mee. Deskundigen verwachten pas aan het einde van dit jaar weer een opleving in de verkopen, meldt persbureau Bloomberg.
10.20 Zalando gaat mondkapjes verkopen
Net als About You voegt ook modewebwinkel Zalando de komende weken mondkapjes van textiel toe aan het assortiment, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Het bedrijf kreeg een flinke klap door de coronacrisis. In januari en februari was er sprake van een sterke groei, maar in de laatste drie weken van maart liep de omzet terug. Daarna stegen de verkopen weer. Zalando verwacht dat de omzet het eerste kwartaal met ruim tien procent groeit tot anderhalf miljard euro. Desondanks wordt er vanwege de coronacrisis 350 miljoen bespaard door onder meer te snijden in de marketinguitgaven, lonen te verlagen en investeringen terug te trekken.
10.00 'Aantal pintransacties in supermarkten weer op normaal niveau'
Het aantal pintransacties in supermarkten is weer op normaal niveau, na een flinke piek (+30 procent) halverwege maart. Dat blijkt de wekelijkse analyse van het ING Economisch Bureau. Wel was er de afgelopen dagen sprake van een piek rondom Pasen.
09.40 'Algeheel verbod op uitverkoop schiet doel voorbij'
Brancheorganisatie Thuiswinkel.org is geen voorstander van het algehele verbod op uitverkopen tot 1 juli, waarop het kabinet aanstuurt. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleit voor zo'n verbod om kleine ondernemers te helpen. Volgens Thuiswinkel.org schiet dit echter zijn doel voorbij en moeten (web)winkeliers zelf kunnen kiezen. 'Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de leden van Thuiswinkel.org zich aan deze oproep wil houden en voor de belangenvereniging is het mede daarom niet nodig dat er van bovenaf een verbod op uitverkoop wordt opgelegd', stelt de vereniging.
09.20 Duitse winkels vanaf 20 april weer open
In Duitsland mogen winkels met een maximale oppervlakte van 800 vierkante meter vanaf 20 april weer open. Dat maakte bondskanselier Merkel woensdag bekend tijdens een persconferentie. Wel moeten de winkeliers zich houden aan een deurbeleid, moeten ze hygiënemaatregelen treffen en moeten grote rijen voor de ingang voorkomen worden. Winkels met een oppervlakte van maximaal 2500 vierkante meter mogen vanaf 4 mei hun deuren weer openen.
09.05 'Klant wisselt van supermarkt door coronavirus'
Ruim een op de vijf Nederlandse consumenten is door de coronacrisis van supermarkt gewisseld. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vostradamus. De belangrijkste redenen om te switchen zijn het ontwijken van drukte, het hebben van een betere voorraad en gemakkelijker 1,5 meter afstand kunnen houden. Vooral Jumbo en Albert Heijn profiteren hiervan: van de klanten die van supermarkt zijn gewisseld doet nu 25 procent de meeste boodschappen bij de marktleider. Bijna een kwart (22 procent) gaat naar Jumbo en acht procent doet zijn boodschappen bij Lidl.
08.50 'Eén op de drie boekwinkels dreigt om te vallen'
Een derde van de Nederlandse boekwinkels dreigt failliet te gaan. Daarvoor waarschuwt Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) in de Volkskrant. Vooral in grote steden voltrekt zich een 'ongekende ramp' volgens de bond, met omzetdalingen tot wel 90 procent. "Meteen na de afkondiging van de maatregelen in maart zagen boekhandels het aantal klanten sterk dalen. Die daling zette door toen ook grootwinkelbedrijven in de steden dicht gingen", aldus Schroën. Ook in dorpen en kleinere steden is de daling nu ingezet, blijkt uit een peiling van de KBb. Online is de verkoop van boeken juist verdubbeld. RetailTrends schreef eerder over de impact van de coronacrisis op de stenen boekwinkel.
08.30 Action: omzetdaling van 70 procent
De omzetdaling van Action bedraagt over de hele linie zeventig procent. Dat laat ceo Sander van der Laan weten aan De Financiële Telegraaf. Op dit moment zijn 900 filialen van de discounter gesloten, maar het bedrijf 'heeft nog genoeg vlees op de botten' en wil over een maand al zijn filialen weer geopend hebben. In Nederland zijn alle 388 Action-winkels nog wel geopend. Volgens Van der Laan komen er minder klanten, maar kopen zij wel meer. Vooral schilder- en sportartikelen gaan hard.
8.15 'Woonwinkels de boot in met NOW-regeling'
Woonretailers pleiten voor verlenging van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) die in mei afloopt. “Er wordt op dit moment nog geleverd aan consumenten die maanden geleden een bestelling plaatsten", aldus brancheorganisatie INretail. "Dat zorgt voor wat omzet. Maar in mei en de maanden daarna gaan de omzetten dramatisch dalen. Door de coronacrisis stellen consumenten hun koop nu uit en straks valt er dus niets te leveren of te factureren." De brancheorganisatie vreest voor onnodig verlies van banen. In totaal zijn er zo'n 46 duizend mensen werkzaam in de sector. Volgens INretail heeft 61 procent van de woonretailers de tegemoetkoming in loonkosten ook na 28 april 'keihard' nodig.
Rene de Bruin 19 apr, 11:03
ger boer 16 apr, 20:09