Coronablog woensdag: Hunkemöller betaalt minder huur, deel winkels in België 4 mei mogelijk weer open

In dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Hunkemöller betaalt minder huur
  • Grootste daling ooit van vertrouwen consumenten
  • Deel winkels in België vanaf 4 mei mogelijk open

16.30 We sluiten het blog. Tot later.

16.00 Nederlanders pessimistisch over snel herstel
Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten (26 procent) verwacht dat de gevolgen van de corona-uitbraak ook na een jaar nog zijn te merken. 57 procent denkt dat het zeker vier maanden gaat duren. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Nielsen.

14.15 Verdubbeling aantal webshops Hubo en Multimate
Sinds deze week hebben ruim 120 ondernemers van de doe-het-zelfzaken Hubo en Multimate een webshop. Dat is een verdubbeling, meldt DGN Retail, waar de formules onder vallen. Door de coronacrisis is de uitrol in een stroomversnelling gekomen.

13.30 IKEA komt met plan voor contactloos afhalen in België
In Nederland gaan de dertien winkels van IKEA 28 april weer open, maar in België is daar nog geen sprake van. Daar mogen zelfs geen online bestelde producten bij de winkels worden opgehaald. Om daar verandering in aan te brengen, heeft IKEA een plan gepresenteerd dat contactloos afhalen mogelijk moet maken. De artikelen staan dan klaar op de parkeerplaats. "De klant volgt ter plaatse een soort van 'drive-in' parcours, waarbij er geen contact is met de winkelmedewerkers. Deze manier van werken garandeert een goed georganiseerde opstart, zonder wachtrijen en met de hoogste veiligheidsomstandigheden voor klanten en medewerkers." IKEA hoopt daarvoor toestemming te krijgen. Volgens de keten hebben onder meer Decathlon en MediaMarkt ook interesse.

(Foto: IKEA België)

12.00 Deel winkels in België vanaf 4 mei mogelijk open
Een deel van de winkels in België mag vanaf 4 mei mogelijk weer open. Dat adviseert in elk geval een groep experts die zich buigt over de exitstrategie, meldt Le Soir. Het zou onder meer gaan om click & collect-diensten, fietswinkels, garages en ook winkels die materialen verkopen voor het vervaardigen van maskers. De Veiligheidsraad neemt vrijdag een besluit over versoepelingen. Er is nog geen zicht op heropening van modewinkels in België, dat tot grote onvrede van ceo Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenketen.

10.45 FNG stelt presentatie jaarverslag uit
FNG, het moederbedrijf van onder meer Steps en Miss Etam, stelt de presentatie van het jaarverslag uit. "Gelet op de praktische moeilijkheden die de Covid-19 pandemie met zich meebrengt, hebben er zich vertragingen voorgedaan op vlak van de auditwerkzaamheden", zegt FNG. De presentatie zou 28 april plaatsvinden, maar is tot een nader te bepalen datum uitgesteld. FNG zei eerder dat het aanzienlijke omzetverliezen verwacht door de coronacrisis. 

9.20 'Prijzen verhogen domste wat je kunt doen'
Het verhogen van prijzen lijkt onvermijdelijk als horecagelegenheden straks weer open mogen. Maar Bagels & Beans denkt daar anders over. "Ik denk niet dat het verstandig en nodig is", zegt manager business development in een rondetafelgesprek met branchegenoten. Veel consumenten hebben straks als gevolg van de crisis immers minder te besteden. Eigenaar Thijs van Banning van Landmarkt gaat nog een stapje verder. "Het verhogen van je prijzen is het domste wat je kunt doen." Hij denkt zelfs aan een verlaging, in combinatie met een kleinere kaart om met minder mensen in de keuken te kunnen werken.

9.00 'Anderhalve meter afstand in horeca onhaalbaar'
Wat als de horeca op termijn weer opengaat? "Dan zal die anderhalve meter echt niet honderd procent worden aangehouden", verwacht eigenaar Siang Lan Go van pizzaketen De Pizzabakkers. "Als je door de Albert Heijn loopt, wordt die afstand ook niet absoluut in stand gehouden." Sinds de verplichte sluiting zijn haar restaurants alleen voor afhaal geopend. En dat gaat helemaal niet zo slecht. "De ene vestiging doet het wat beter dan de andere. Sommigen hebben vijftien procent minder omzet, anderen zitten op het normale niveau en een enkeling zelfs daarboven." Volg het gesprek met o.a. De Pizzabakkers, Bagels & Beans en Chocolate Company hier live.

8.50 Grootste daling ooit van vertrouwen consumenten
Door de coronacrisis is in april het vertrouwen van consumenten enorm verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalt van -2 in maart naar -22 in april, meldt het CBS. Dat is de grootste daling ooit, maar niet de laagste stand ooit. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid is fors verslechterd.

8.15 Hunkemöller betaalt minder huur
Lingerieketen Hunkemöller betaalt zijn 150 huurbazen over april, mei en juni huur, maar wel veel minder. Hoeveel hangt af van het omzetverlies per filiaal. Dat meldt financieel directeur Michael Hitchcock in een brief aan de pandeigenaren. Tegen het FD zegt hij dat hij alles in het werk stelt om de toekomst van Hunkemöller veilig te stellen en dat hij moet vechten voor het baanbehoud van de 7100 medewerkers, onder wie 1600 in Nederland. "We hebben deze ruimte nodig terwijl we met onze banken onderhandelen over ruimere kredietfaciliteit." De omzet zou de afgelopen weken met 78 procent zijn teruggelopen.

Eerder zei Hunkemöller voorlopig helemaal geen huur te betalen, uiteraard tot woede van de pandeigenaren. Die zien ook niets in het nieuwe plan. Na een Haagse verhuurder vraagt ook Wereldhave het faillissement van de keten aan. Detailhandel Nederland zei dinsdag al dat veel retailers en verhuurders nog steeds aan het steggelen zijn over huurbetalingen, ondanks een richtlijn die door koepels van beide kampen is opgesteld. "Dat is uitermate teleurstellend en onacceptabel."

Reacties 3


ger boer 22 apr, 08:55

Juist die private equity groepen zijn op dit moment de vervelendste huurders zoals carlyle groep vermogen 190 miljard . Het zijn juist de vermogende huurders die tot de rijksten ter aarde behoren , hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet willen tonen


Will Go 22 apr, 09:20

Vermogen bestaat voornamelijk uit fictieve waarde en geestelijk onvermogen om echte liquiditeit en reserves op te willen bouwen.


Retail Expert 22 apr, 11:01

Wat een nobele daad van Hunkemöller om de huur te laten afhangen van het omzetverlies. Hebben ze in het verleden dan ook meer betaald dan afgesproken omdat het zo goed ging? Net als Action gewoon die keten links laten liggen in de toekomst. Dan zien we het vermogen vanzelf wel verdampen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!