'Winkelomzet bijna terug op normaal niveau'

'Winkelomzet bijna terug op normaal niveau'

De winkelomzet is weer bijna terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Dat meldt RetailSonar op basis van onderzoek. 

De gemiddelde winkelomzet bedroeg de afgelopen vijf weken 87 procent van de omzet in dezelfde periode vorig jaar. Met name in de eerste weken van de coronacrisis kwamen er minder klanten naar de winkels, maar zij gaven per bezoek meer uit dan voorheen (+5 procent). Toch blijven bepaalde ondernemers, met name in de fashionbranche, en eigenaars van zelfstandige winkels het relatief zwaar hebben.

Daarnaast is de explosieve omzetgroei van webshops opvallend. Tijdens de eerste fase van de lockdown steeg de verkoop tot 350 procent. Veertien procent van de webshopbezoekers kocht voor het eerst iets online. Volgens RetailSonar verkopen retailers het meest online in de gebieden rondom hun fysieke winkels, wat te maken heeft met naamsbekendheid, vertrouwen en service (zoals advies, reparatie en retourmogelijkheden). 

Stadscentra
Veel consumenten zijn tijdens de crisis lokaler gaan kopen, onder meer door initiatieven om lokale winkeliers te steunen, maar ook door het thuiswerken, de restrictie op niet-noodzakelijke reizen en vanwege het gemak. Daardoor leveren grotere stadscentra (-21 procent) en overdekte winkelcentra (-18 procent) de meeste omzet in. Ook winkels in de periferie, zoals meubelboulevards, leverden vijf procent omzet in. Kleinere stadscentra groeiden daarentegen met 12,5 procent in omzet.

Reacties 5


Jaap post 24 jun, 12:27

Dit geeft een vertekend beeld, beeldbepalend voor elk centrum en winkelstraat zijn de mode en schoenenwinkels. Die zitten nog niet op 87%.


Gerard van Gummigalgen 24 jun, 13:11

Er staat letterlijk in dit stuk: " Toch blijven bepaalde ondernemers, met name in de fashionbranche, en eigenaars van zelfstandige winkels het relatief zwaar hebben".
Jaap Post zal daar wel overheen lezen en melden dat mode en schoenwinkels het zwaarder hebben.
Dat staat er ook Jaap!


Jaap post 24 jun, 13:48

Nou Gerard, dat benadrukte ik omdat 'bepaalde ondernemers' het probleem nogal gebagatelliseerd. De winkelstraat staat in brand.


Edwin Belt 24 jun, 19:51

@Retailsonar, kan ik het rapport ontvangen?


Reinder Koornstra 3 jul, 19:17

Hier geloof ik geen sou van! In wijk- en buurtcentra zal dat best zo wezen, maar in de hoofdwinkelgebieden? Vergeet het maar!
Als daar nog steeds maar de helft van de bezoekers komt zouden recreatief shoppend nu twee maal zoveel moeten besteden dan vorig jaar, terwijl alles zwaar afgeprijsd wordt verkocht! Het is jammer dat dit soort conclusies wordt gepromoot, zonder dat er over dat onderzoek iets bekend is. Zoals: Wie betaalt dit?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!