Waarom Beer in a Box klaar is voor de volgende stap

Waarom Beer in a Box klaar is voor de volgende stap

Bierliefhebbers kunnen hun plezier niet op. Sinds begin juni kun je mede-aandeelhouder worden van Beer in a Box, een bierabonnement voor verrassingsboxen vol speciaalbiertjes. Mede-eigenaar word je door geld te doneren via de crowdfundingsactie. Het doel? “Groeien. We zijn klaar voor de volgende stap”, vertelt medeoprichter Tim Remmerswaal. 

Beer in a Box bestaat al sinds 2014 en is door Remmerswaal en zijn compagnon Armand Haan opgericht. Het platform verzamelt allerlei speciaalbiertjes van Nederlandse brouwers, die op basis van smaakprofielen samengevoegd worden in een verrassingsbox voor de klant. Dat kan zowel in abonnementsvorm als in losse pakketten. “In 2017 hebben we een crowdfundingcampagne gedaan om te investeren in onze dozen en ons magazijn verder uit te bouwen”, vertelt Remmerswaal. Beer in a Box was in februari dit jaar klaar voor een tweede crowdfundingsronde toen er een pandemie op komst leek te zijn. “Toen hebben we die crowdfunding even op pauze gezet, omdat het zo’n onzekere tijd was." Begin juni was het sentiment wat positiever en besloot het bedrijf om alsnog live te gaan. “Nog...

Bierliefhebbers kunnen hun plezier niet op. Sinds begin juni kun je mede-aandeelhouder worden van Beer in a Box, een bierabonnement voor verrassingsboxen vol speciaalbiertjes. Mede-eigenaar word je door geld te doneren via de crowdfundingsactie. Het doel? “Groeien. We zijn klaar voor de volgende stap”, vertelt medeoprichter Tim Remmerswaal. 

Beer in a Box bestaat al sinds 2014 en is door Remmerswaal en zijn compagnon Armand Haan opgericht. Het platform verzamelt allerlei speciaalbiertjes van Nederlandse brouwers, die op basis van smaakprofielen samengevoegd worden in een verrassingsbox voor de klant. Dat kan zowel in abonnementsvorm als in losse pakketten. “In 2017 hebben we een crowdfundingcampagne gedaan om te investeren in onze dozen en ons magazijn verder uit te bouwen”, vertelt Remmerswaal. Beer in a Box was in februari dit jaar klaar voor een tweede crowdfundingsronde toen er een pandemie op komst leek te zijn. “Toen hebben we die crowdfunding even op pauze gezet, omdat het zo’n onzekere tijd was." Begin juni was het sentiment wat positiever en besloot het bedrijf om alsnog live te gaan. “Nog steeds is het superspannend, want je kunt niet in de portemonnee van iedereen kijken. Tot nu toe zijn de reacties heel goed.”

Het geld dat met de crowdfunding opgehaald wordt, steekt Beer in a Box in marketing en in de groei van zijn aantal abonnees. Nu ontvangen ruim duizend mensen elke twee maanden een verrassingsbox met speciaalbiertjes die aansluit bij hun smaak. “We willen naar de volgende stap, dat is zo snel mogelijk groeien naar zo’n vijfduizend leden en dan door naar de tienduizend”, vertelt Remmerswaal. Daar gaat een gedeelte van het opgebrachte geld naartoe. 

Bij de eerdere crowdfunding was het ook al het plan om te groeien naar tweeduizend leden. Wat zorgt ervoor dat het streven dit keer wel gehaald wordt? “Je ziet dat de markt er klaar voor is. De consument staat meer open voor een abonnement op bier. De laatste weken komen er honderden abonnees bij”, stelt Remmerswaal. Beer in a Box moest, na de eerste crowdfunding, meer in het platform investeren dan van tevoren gedacht. Dus daar is toen het gros van de opbrengst naartoe gegaan. “In het begin hadden we het idee gewoon een doos bier te verkopen met wat basissmaken. Dan krijgt iedereen hetzelfde. Maar iedereen heeft zijn eigen smaak, wat op zich ook logisch is.” Remmerswaal maakt de vergelijking met HelloFresh, waar je in eerste instantie ook keuze had uit vijf gerechten per week, nu zijn dat er dertig tot veertig. Inmiddels heeft Beer in a Box 390 smaakprofielen samengesteld aan de achterkant van de website. “Klanten zijn blij dat ze een verrassingspakket krijgen, maar ze weten ook zeker dat er smaken in zitten die ze lekker vinden. Dat voorkomt dat de koelkast vol staat met allemaal moeilijk zwart bier waar ze niet aan durven te beginnen.”

Naar een stabiele toekomst
Dat er veel tijd en energie in het platform is gestoken, wil niet zeggen dat de abonneegroei bij Beer in a Box al die tijd heeft stilgestaan. “De eerste periode zijn we wel met 130 tot 140 procent gestegen. Door een campagne met Metro hebben we veel losse pakketten verkocht. Daar hebben we best een lange tijd een hele goede omzet door gedraaid.” Voor een stabiele toekomst denkt Remmerswaal echter dat een grotere basis van leden nodig is. “Dat betekent dat we meer gaan zoeken naar mensen die openstaan voor een abonnement dan voor een los cadeautje.”

Het andere deel van het crowdfundingsgeld wil Beer in a Box in zijn platform steken. “We zagen in de eerste weken van de lockdown dat wij niet meer om de beurt konden werken, omdat we alle hands on deck nodig hadden.” Veel brouwers klopten aan bij de website met de vraag of zij hen konden helpen aangezien alle afnemers weggevallen waren. “Toen zijn we gestart met een shop-in-shop. De tools van ons platform maakten we integreerbaar voor brouwers op hun eigen plek. Een gedeelte van de crowdfund gebruiken we om dat verder uit te bouwen en volwassener te maken.”

Niet bang
In 2018 en 2019 leed Beer in a Box verlies, mede doordat de operationele kosten hoger waren dan de bruto-omzet. Schrikt dat eventuele nieuwe aandeelhouders die nu inspringen niet af? “Nee, als ik zie wie er allemaal instappen dan denk ik niet dat we daar bang voor hoeven te zijn. We hebben al meer dan 75 procent van het beoogde streefbedrag binnen (minimaal 250 duizend euro, red.).” Tussen de nieuwe aandeelhouders zitten vooral veel particulieren en abonnees, maar ook kleine bedrijfjes hebben een bedrag gestort. De nieuwe groep mede-eigenaren krijgen samen een minderheidsbelang in het bedrijf. Meer dan de helft van de aandelen blijven in handen van de oprichters. 

Beer in a Box is inmiddels beschikbaar in Nederland en België. Eerder liet de voormalige RetailRookie aan RetailTrends weten ook verder de grenzen over te gaan. Onder meer Spanje en Finland zouden interessante markten zijn voor het platform. “We kijken wel naar het buitenland, maar we zien dat er in Nederland ook nog heel veel te halen valt”, zegt Remmerswaal. Zo stelt de medeoprichter dat concurrenten ook stappen zetten waardoor er meer ruimte voor Beer in a Box ontstaat op de Nederlandse markt. “Je ziet dat Beerwulf, als een van de grootste concurrenten, nu is gefuseerd met de thuistap van Heineken. Op social media krijgen zij bij elke post vragen van klanten waarom hun product niet geleverd wordt, omdat producten bijvoorbeeld niet op voorraad zijn”, vertelt Remmerswaal. “Daar kunnen wij mooi links en rechts langs, leunen op onze positieve reviews en overtreffen wat mensen verwachten, dan kunnen wij nog heel veel winst behalen.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!