Lacent, de financieringstak van de Wehkamp Groep, gaat in zee met andere retailers. Onder de nieuwe naam Tinka hoopt het bedrijf nog dit jaar nieuwe samenwerkingsverbanden te kunnen aankondigen.

Lacent levert nu kredieten aan klanten van Wehkamp en BCC. De omzet daalde het afgelopen boekjaar met dertien procent, volgens het bedrijf mede door de aanscherping van de interne beoordelingsregels voor nieuwe klanten. Het aantal klanten met betalingsachterstanden is volgens de Wehkamp Groep flink afgenomen.

Vooruitlopend op het besluit van de overheid om de maximale wettelijke rente in elk geval tijdelijk te verlagen van veertien naar tien procent, verlaagde Lacent de rente naar 9,9 procent. Klanten van Wehkamp en BCC moesten veertien procent betalen. Door de verlaging zal er minder geld binnenkomen, maar de Wehkamp Groep denkt dit te kunnen compenseren door verdere verbeteringen van de retailactiviteiten en de samenwerkingsverbanden met andere retailers.

RetailNews meldde vrijdag al dat de omzet van Wehkamp het afgelopen boekjaar met 3,2 procent is gedaald tot iets minder dan 640 miljoen euro. Onderaan de streep stond er een verlies van 17,8 miljoen, waar de webwinkel een jaar eerder nog ruim 28 miljoen euro in het rood stond. Wehkamp legt de nadruk op de flinke stijging van de genormaliseerde ebita, die met vijftig procent toenam tot 24 miljoen euro. Volgens de webwinkel kwam dat onder meer door de focus op meer winstgevende productcategorieën, zoals wonen, en kostenbeheersing.

In de eerste drie maanden van het jaar nam de omzet toe. Voor het nieuwe boekjaar verwacht Wehkamp opnieuw groei van de omzet en winstgevendheid, vooral door de categorieën mode, living, beauty en baby.