Earth Overshoot Day, ook wel Ecological Debt Day genoemd, viel dit jaar op 22 augustus. Deze dag markeert de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. Dit ijkpunt kwam drie weken later dan vorig jaar. Heeft de coronacrisis ons op het goede pad gebracht? 


Het is mooi hoe de coronacrisis de wereld een kans geeft om het beter te doen. Wie heeft er niet genoten van de blauwe heldere luchten en de steden die opeens herrezen uit de smog? Dit zet mij er persoonlijk toe aan zo min mogelijk te vliegen. Deze tijd vergroot echter ook de bestaande ongelijkheden en misstanden en legt druk op de noodzaak om het anders te doen. Ik hoop dat het feit dat Earth Overshoot Day bijna een maand later was, ons genoeg vertelt en de transitie naar een duurzamere samenleving versnelt.


Minder produceren
Ik zie echter een mindset ontstaan die niet is gebaseerd op feiten, maar op emotie. We moeten uitkijken voor purpose heroes: bedrijven die beweren dat van hún producten de wereld beter wordt. Met elkaar produceren we...