Hoewel HEMA zijn schuld heeft gehalveerd, blijft de toekomst van de warenhuisketen problematisch. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). 

Door de coronacrisis verwacht de kredietbeoordelaar dat er dit jaar en volgend jaar meer geld uitgaat dan binnenkomt. Ondanks dat vooruitzicht verhoogt S&P de kredietwaardigheid van HEMA naar CCC+, een beoordeling die zeven stappen onder 'investment grade' zit - alles daaronder zou risicovol zijn voor investeerders.

S&P geeft echter wel een negatieve prognose af voor HEMA. Indien de verkopen de komende maanden weer tegenvallen, behoort een verlaging van de kredietwaardigheid tot de mogelijkheden. 

HEMA kwam half oktober tot een akkoord met zijn schuldeisers voor een schuldenverlichting van zo'n 400 miljoen euro. Daarbij blijft een schuld van eenzelfde formaat over. Eind oktober werd bovendien bekendgemaakt dat HEMA waarschijnlijk in handen komt van investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd. Er is een voorlopige overeenkomst getekend met de schuldeisers van HEMA.