Lekker knus, IKEA's tiny house

Lekker knus, IKEA's tiny house

Leven, koken, slapen en douchen op 17 vierkante meter? In dit tiny house van IKEA kan het allemaal. De meubelketen sloeg voor zijn Tiny Home-project de handen ineen met het Amerikaanse marketingbureau Vox Creative.

Mensen worden steeds vaker gedwongen om kleiner te wonen doordat er minder plaats beschikbaar is in onder meer grote steden. “We willen tegemoetkomen aan de wensen van de huidige generaties zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen”, zegt duurzaamheidsmanager Jennifer Keesson over het project.

Doel van de samenwerking is dan ook: aantonen dat duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan, zonder in te leveren op design. Voor dit mini-huis is zoveel mogelijk gerecycled en hernieuwbaar materiaal gebruikt. Zo komen de keukenkastjes uit gerecyclede plastic flessen. Verder zorgen de twee zonnepanelen op het dak voor de stroom en verwarming en zijn de kranen voorzien van een mechanisme om waterverspilling te verminderen.  

Multifunctioneel denken is essentieel voor wie een kleine ruimte optimaal wil benutten, aldus Abbey Stark, senior design leader bij IKEA. “De eettafel dient ook als bureau en kan worden ingeklapt als hij niet wordt gebruikt. Ik wilde de opslagruimte maximaliseren en de verticale ruimten zoveel mogelijk gebruiken. Het handdoekrek in badkamer is bijvoorbeeld functioneel en tegelijkertijd een designobject.”

Overigens brengt IKEA de tiny houses niet in productie. De keten ziet de samenwerking meer als een denkoefening. Zien hoe het huisje tot stand kwam? Volg deze virtuele tour.

Reacties 1


Frank van den Hoed 21 nov, 12:20

Leuk dat ze willen bewijzen dat duurzaamheid samen kan gaan met betaalbaarheid, maar dan wil je ook weten wat dit kost!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in