Dat coronajaar Zalando geen windeieren heeft gelegd mag geen verrassing heten. Maar hoe ziet de grootste online modespeler in Europa de toekomst? Die vraag stond centraal tijdens de jaarlijkse persconferentie. Een greep uit de cijfers.
45 miljard euro
Spotify is het startpunt voor wie op zoek is naar muziek, Booking.com voor het vinden van een hotel. Diezelfde rol vervullen voor mode is het ultieme doel voor Zalando, vertelt co-ceo Robert Gentz. “We willen dat het geen zin heeft om nog een andere app te hebben of site te bezoeken. Het idee moet zijn: als Zalando het niet heeft, bestaat het niet.”
Om dat te bereiken wil Zalando op de lange termijn tien procent van de totale Europese modemarkt in handen krijgen. Die bedraagt 450 miljard euro per jaar, dus dat zou neerkomen op een jaaromzet van 45 miljard. Ter vergelijking: het afgelopen boekjaar was Zalando goed voor 10,7 miljard brutohandelsvolume (GMV), een maatstaf waar Zalando graag mee rekent, en acht miljard euro omzet. Nog een lange weg te gaan dus, maar het hoeft ook niet in...
Dat coronajaar Zalando geen windeieren heeft gelegd mag geen verrassing heten. Maar hoe ziet de grootste online modespeler in Europa de toekomst? Die vraag stond centraal tijdens de jaarlijkse persconferentie. Een greep uit de cijfers.
45 miljard euro
Spotify is het startpunt voor wie op zoek is naar muziek, Booking.com voor het vinden van een hotel. Diezelfde rol vervullen voor mode is het ultieme doel voor Zalando, vertelt co-ceo Robert Gentz. “We willen dat het geen zin heeft om nog een andere app te hebben of site te bezoeken. Het idee moet zijn: als Zalando het niet heeft, bestaat het niet.”
Om dat te bereiken wil Zalando op de lange termijn tien procent van de totale Europese modemarkt in handen krijgen. Die bedraagt 450 miljard euro per jaar, dus dat zou neerkomen op een jaaromzet van 45 miljard. Ter vergelijking: het afgelopen boekjaar was Zalando goed voor 10,7 miljard brutohandelsvolume (GMV), een maatstaf waar Zalando graag mee rekent, en acht miljard euro omzet. Nog een lange weg te gaan dus, maar het hoeft ook niet in één dag. In 2025 denkt de modespeler al een heel eind te zijn en de grens van dertig miljard (GMV) te passeren.
En wat zal die omzet en GMV onderaan de streep aan winst opleveren? Daarover is Zalando iets minder concreet. Voorlopig ligt de focus op groeien en investeren, zegt Gentz. Onder meer in de logistiek, waar nu al ruim een miljard euro in zit. Dit jaar komt er een nieuw dc in Rotterdam en eentje in Madrid. “Als we rond 2025 zeven procent marktaandeel hebben, maakt dat ons de grootste modespeler in Europa. On- én offline.” Op lange termijn is hij ervan overtuigd dat Zalando dan double digit winstgevend kan zijn. Op operationeel niveau (ebit) is het resultaat van Zalando al positief, maar zit de marge met 5,3 procent nog in de 'enkele cijfers'.
100 miljoen niet-klanten
Mooie ambities, maar waar staat Zalando nu? De cijfers stijgen snel en meer en meer ontstaat ook een ‘echt Europees platform’, zoals Gentz zegt. “Vijftig procent van onze omzet kwam vorig jaar al van buiten de DACH-regio”, stipt hij aan. Het totaal aantal actieve klanten groeide tussen 2018 en 2020 van 26 naar 39 miljoen en het aantal bestellingen per klant met 9 procent naar 4,8. “In onze topmarkten, waaronder de Benelux en de Scandinavische landen, is al meer dan twintig procent van de bevolking een actieve klant”, zegt Gentz. Over het gehele marktgebied is dat tien procent, in de vijf kleinste markten zes procent.
In totaal telde Zalando vorig jaar 5,4 miljard websitebezoeken, 72 procent meer dan twee jaar eerder en ook een stuk meer dan partijen als H&M en Zara. De Zalando-app werd vorig jaar ook meer gedownload dan andere mode-apps zoals die van H&M en Inditex. Niet onbelangrijk, want Zalando beschouwt zich inmiddels als een ‘echte app-business’. 57 procent van de bestellingen wordt al per app gedaan, tegenover 39 in 2018.
Tegelijkertijd zijn er nog veel mensen die níet via Zalando shoppen. Zo’n honderd miljoen om precies te zijn. Allemaal potentieel. Daarom voegt de etailer vanaf medio dit jaar nog eens acht nieuwe markten toe: Kroatië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië in 2021 en Hongarije en Roemenië volgend jaar.
7200 fysieke winkels
Om de spin in het Europese modeweb te worden kan Zalando niet om fysieke winkels heen. Driekwart van de omzet komt nog altijd uit de circa driehonderdduizend stenen kledingwinkels in Europa. Zalando’s strategie is om niet zelf winkels te openen, maar bestaande zaken aan te sluiten via zijn connected retail-programma.
Het aantal fysieke winkels dat gebruik maakt van Zalando’s diensten groeit hard: eind vorig jaar waren er 2400 actieve winkels, eind februari al 3400. Ten opzichte van vorig jaar wil Zalando dat aantal eind dit jaar verdriedubbelen, wat zou neerkomen op ruim zevenduizend. “De lockdowns hebben de groei versneld”, erkent co-ceo David Schneider. “De groei zal dus niet altijd in dit zelfde tempo doorzetten. Maar we horen wel van deelnemers dat ze niet alleen voor de korte termijn meedoen.”
25% duurzamere omzet
Naast de ambitieuze financiële doelstellingen vindt Zalando dat het ook bij marktleiderschap hoort om verdere slagen te maken op duurzaamheidsvlak. “De modeindustrie is deel van het klimaatprobleem en wij dus ook”, erkent de derde (en scheidend) co-ceo, Rubin Ritter. “De wereldwijde kledingbusiness veroorzaakt vier procent van de CO2-uitstoot. Dat is twee keer zoveel als de luchtvaartindustrie.” En hij ziet dat meer en meer consumenten daar verandering in willen zien. “Dus om het startpunt voor mode te kunnen worden en de harten en hoofden van klanten te veroveren, moeten we onderdeel van de oplossing worden.”
Aan die visie koppelt Zalando een aantal concrete doelstellingen. Zo moet in 2023 een kwart van het bruto handelsvolume afkomstig zijn van duurzamere artikelen. Afgelopen jaar was dat zestien procent, een jaar eerder nog zeven. In 2025 wil Zalando dat zijn eigen CO2-voetafdruk met tachtig procent is teruggedrongen ten opzichte van 2020. Tussen 2017 en 2020 realiseerde het platform al een daling van 64 procent.
Ook aan leveranciers stelt Zalando eisen. Negentig procent van hen moet over vier jaar wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen kunnen voorleggen. “Uiteindelijk zal dat een voorwaarde worden om op ons platform te kunnen”, verwacht Ritter. “Tegelijkertijd halen we steeds meer kleinere merken aan boord die zich specifiek richten op duurzaamheid, zoals het Spaanse Ecoalf.” Momenteel zijn zo’n tachtigduizend van de negenhonderdduizend artikelen op Zalando voorzien van het label ‘duurzamer’, nog geen tien procent dus.
5 executives
Tot slot laat Zalando weten dat zijn managementteam er wat anders gaat uitzien. Dat Rubin Ritter dit jaar afscheid neemt was al bekend. Nieuw is de rol van chief people officer, die wordt ingevuld door Astrid Arndt. Zij vervult al sinds 2018 rollen rondom personeelsbeleid maar treedt nu toe tot de directie. "Om de business te kunnen verdriedubbelen moeten we de beste mensen kunnen vinden én behouden", verklaart Gentz de rol van Arndt. Jim Freeman verruilt de functie van cto voor die van chief business & product officer. Samen met de twee co-ceo's en financiële man David Schröder gaat Zalando zo met een vijfkoppig directieteam de toekomst tegemoet.