IKEA in Frankrijk voor de rechter om spionage

De Franse tak van IKEA en verschillende oud-bestuurders verschijnen maandag voor de rechter in een spionagezaak. Dat meldt het ANP. De woonwinkelketen zou privédetectives hebben ingeschakeld om gegevens van medewerkers en sollicitanten te verzamelen.

De zaak kwam al een tijdje terug aan het licht: in 2013 werden twee voormalige ceo’s van IKEA Frankrijk, Jean-Louis Baillot en Stefan Vanoverbeke, voor het eerst verhoord. Ook vier politiemensen die ervan worden verdacht vertrouwelijke informatie aan IKEA te hebben doorgespeeld moeten zich voor de rechter verantwoorden. In totaal zijn er vijftien verdachten in de spionagezaak. Zij riskeren een gevangenisstraf, terwijl IKEA een boete boven het hoofd hangt.

IKEA gaf zo’n zes ton per jaar uit aan privédetectives, blijkt uit de processtukken. Zij moesten bijvoorbeeld uitzoeken hoe een medewerker zich een dure auto kon veroorloven. Ook werd aan de detectives gevraagd om uit te zoeken of een medewerker mogelijk ‘een risico op ecoterrorisme’ was.

De advocaat van IKEA zegt dat het meubelbedrijf veranderingen heeft doorgevoerd en al genoeg gestraft is in de vorm van reputatieschade. Nadat de zaak aan het licht kwam werden diverse betrokken directeuren en managers ontslagen.


 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!