'Opnieuw discussie tussen winkelier en pandeigenaar over huurkorting'

'Opnieuw discussie tussen winkelier en pandeigenaar over huurkorting'

Winkeliers en vastgoedondernemers zijn met elkaar in discussie over huurkorting tijdens de tweede lockdown. Veel winkeliers hebben nog geen afspraak kunnen maken met hun verhuurder over huurkorting, blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie INretail. 

Uit een peiling onder 750 leden van INretail komt naar voren dat veertig procent van de winkeliers nog geen afspraak over huurkorting heeft gemaakt. Iets minder dan de helft van deze groep is nog in gesprek met verhuurders, de andere helft heeft de onderhandelingen afgebroken zonder resultaat. 

Van het percentage winkeliers dat wel een afspraak met zijn verhuurder wist te maken, kreeg 37 procent huurkorting variërend tussen de twintig en veertig procent. Eenzelfde groep kreeg veertig tot vijftig procent huurkorting. Van de winkeliers die wel een afspraak wist te maken, zegt tien procent ontevreden te zijn over de uitkomst. 

Vastgoed Belang, de vereniging voor particuliere vastgoedbeleggers, zegt tegen NRC verbaasd te zijn over de uitkomst van de peiling. In een peiling die de organisatie in februari deed, zei tachtig procent dat er een afspraak was gemaakt. "In gevallen dat dit niet lukte, waren daar aantoonbare redenen voor", aldus directeur Laurens van de Noort. 

Punten die voor discussie zorgen zijn onder meer het inzicht geven in financiële prestaties en vaag blijven over de overheidssteun die een retailer ontvangt. Ook is onduidelijk of de online-omzet moet worden meeberekend in de huurkorting. Niet volgens INretail, want de huur is gekoppeld aan de fysieke winkel.

Vastgoed Belang ziet dat anders. "Je moet naar het hele bedrijf kijken: wat is dán de klap van corona. Je hebt ook winkels waar de fysieke omzet is ingezakt, en die klap volledig is gecompenseerd door de groei online. Het is dan heel vreemd van de verhuurder te verwachten dat hij volledig inlegt", stelt Van de Noort.

Reacties 2


g Verdoes 29 jun, 15:56

ben wel benieuwd wat al die vastgoedjongens gaan doen met die winkelpanden??als ze straks allemaal leegstaan in stadscentra. Hopelijk een andere bestemming zoals woningen, maar dit brengt een stukminder op aan huur. Wijkwinkelcentra zie ik alleen maar floreren btw.


Maarten deBoer 29 jun, 20:26

Die winkelcentrumdirecteuren en al hun verhuurmanagers van grote winkelcentra en stadkernen zullen wel balen dat ze niet meer thuis kunnen werken. Ik ben benieuwd hoe zo iemand bijvoorbeeld door de Makthal loopt, in hun achterhoofd hebbende dat de veel huurders nou niet bepaald positief over je zijn.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!