Trendbreuk: minder leegstand in België

Trendbreuk: minder leegstand in België

Voor het eerst in veertien jaar is de leegstand in België gedaald. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Bij het begin van de metingen in 2008 was de leegstand 5,1 procent. In 2021 was die opgelopen tot 11,8 procent. Begin 2022 is er sprake van 11,6 procent ongebruikte winkelruimte, wat concreet 100 duizend vierkante meter minder leegstand betekent.

Wegens de coronamaatregelen en de vlucht die e-commerce het afgelopen jaar logischerwijs heeft doorgemaakt, plaatst het onderzoeksbureau de kanttekening dat de daling van de leegstand niet per se goed nieuws is voor de retailsector.

Anderzijds is er een aantal sectoren die tijdens de lockdowns juist profiteerden van corona, zoals woonwinkels en delicatessenzaken. Deze winkels zorgden met name voor de daling van leegstand. 

Dankzij overheidssteun konden ook in België veel bedrijven blijven bestaan. Een deel hiervan zal, als de maatregelen stoppen, vermoedelijk alsnog faillissement moeten aanvragen. Tot slot bemerkt Locatus dat veel leegstaande panden een andere functie hebben gekregen: 2.800 van de 24.000 panden heeft begin dit jaar al geen retailfunctie meer. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!