Gemeente Utrecht verbiedt nieuwe tabakszaken 

Gemeente Utrecht verbiedt nieuwe tabakszaken 

De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen. Het besluit geldt voor een periode van één jaar.

Het landelijke verbod op verkoop van sigaretten in supermarkten gaat per 1 juli 2024 in. Daarnaast nam de Tweede Kamer onlangs een motie aan om gemeenten het recht te geven nieuwe tabakszaken te weren met een aanpassing van het bestemmingsplan.

Het landelijke verbod staat ook shop-in-shop-constructies niet toe. Het inrichten van een tabaksspeciaalzaak met een andere ingang, die niet toegankelijk is vanuit de supermarkt, blijft op basis van de tabaks- en rookwarenwet wel toegestaan.

Wethouder Eerenberg (Volksgezondheid) ziet daar een maatschappelijk probleem: “Met het landelijke verbod op verkoop in supermarkten in aantocht, voorzien we dat de markt zich verplaatst: dat ondernemers op zoek gaan naar oplossingen om na juli 2024 tóch tabak te kunnen verkopen.” De gemeente Utrecht nam daarom zelf stappen door een zogenoemd voorbereidingsbesluit te nemen.

De gemeente streeft ernaar dat alle Utrechtse kinderen in 2035 rookvrij opgroeien en dat minder dan 5 procent van de inwoners rookt. Eerenberg heeft via een brief aan staatssecretaris Van Ooijen gevraagd om de door de Kamer aangenomen motie snel uit te voeren. Deze brief werd ook ondertekend door wethouders uit Rotterdam en Amsterdam. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!