V&D ondergebracht bij zusterplatform na stukgelopen WHOA-traject

V&D ondergebracht bij zusterplatform na stukgelopen WHOA-traject

De webwinkel draait nu op het platform van To Be Dressed en voert ook een nieuw bedrijfsmodel.

Webwinkel V&D.nl is onlangs ondergebracht bij zusterplatform To Be Dressed. Aanleiding zijn de financiële problemen die eerder dit jaar naar buiten kwamen.

V&D.nl draait nu op het technische platform van To Be Dressed en biedt momenteel ook hetzelfde assortiment, vertelt directeur Alexander van Slooten. Binnenkort wordt het assortiment van HomeDeco, een zusterplatform dat zich op wonen richt, toegevoegd. Later moet het aanbod van V&D in samenwerking met nieuwe partners weer verder worden verbreed.

Aanleiding voor de aanpassingen is dat het model van V&D.nl niet rendabel te maken bleek, vertelt Van Slooten. “Het leek een tijd goed te gaan, maar afgelopen jaar was een rampjaar.” Door de omzetdip na de sterke coronajaren, het slechte economische klimaat en een tegenvaller bij de migratie naar een nieuw technisch platform stapelden problemen zich op. Aandeelhouders wilden er geen nieuw geld in steken en tegelijkertijd bleken zusterplatforms To Be Dressed en HomeDeco wel goed te draaien. “Daarom hebben we gezegd: het is beter om dat model te kopiëren naar V&D.”

Belangrijkste verschil is dat To Be Dressed – en nu dus ook V&D – zelf inkoopt. De consument koopt voortaan bij V&D zelf in plaats van bij de verkooppartner. Daardoor neemt het platform nu meer risico en verantwoordelijkheid en rekent het een hogere commissie. De consument heeft, los van het kleinere assortiment, volgens Van Slooten weinig gemerkt van de overgang. “Die ging nagenoeg geruisloos.”


Geen WHOA-akkoord

De bv waar V&D voorheen onder viel is begin augustus failliet verklaard, blijkt uit een mail namens de curator aan schuldeisers. Dat gebeurde nadat het V&D niet lukte via een zogenoemde WHOA-procedure tot een akkoord met schuldeisers te komen. Welke gevolgen het faillissement heeft voor schuldeisers kan Van Slooten niet zeggen. “Dat is onder de curator.” 

In februari werd duidelijk dat V&D.nl in financiële moeilijkheden zat en niet alle rekeningen kon betalen. Uit rechtbankstukken over de WHOA-procedure blijkt dat schuldeisers voor in totaal ruim 2 miljoen aan vorderingen hebben ingediend. Een groot deel daarvan was van de aandeelhouders en gelieerde bv’s, maar ook ruim een miljoen van MKB’ers. Bij een faillissement van V&D zou slechts een ruime 4 ton overblijven om daadwerkelijk over alle schuldeisers te verdelen.

V&D ging als warenhuisketen eind 2015 failliet. Nadat de merkrechten werden gekocht door Coolcat-oprichter Roland Kahn, zijn zakelijk rechterhand Jaco Scheffers en voormalig HEMA-ceo Ronald van Zetten, maakte V&D in 2018 online zijn rentree.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;

✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ minimaal 50% korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!