Handyman failliet door kostenstijgingen en ‘branchevervaging’

Handyman failliet door kostenstijgingen en ‘branchevervaging’

Volgens curator Bart Louwerier was het exploiteren van de winkels niet meer rendabel. 

Retailketen Handyman is dit jaar failliet gegaan door oplopende energie- en personeelskosten, het teruglopen van winkelomzetten en toenemende concurrentie van webshops. Volgens curator Bart Louwerier was het exploiteren van de winkels niet meer rendabel. 

De retailer met 35 eigen filialen werd eind januari failliet verklaard. Medio februari bleek dat eigenaar Elka Pieterman Group en de curator overeenstemming hebben bereikt over een gedeeltelijke doorstart. De webshop en de 14 winkels van zelfstandige franchisers blijven open. Wel sluiten de alle eigen winkels. Met het faillissement zijn 79 ontslagen gemoeid.

De curator is voor de overige winkels van de keten op zoek gegaan naar franchisers die de zaak wilden overnemen. Uit het eerste faillissementsverslag van Louwerier blijkt nu dat dit geen succes was: de winkels sluiten de deuren definitief. 

Concurrentie van webshops
Aanvullend daarop zegt Louwerier tegen RetailTrends nog geen uitgebreid onderzoek te hebben kunnen doen naar de oorzaken van het faillissement. Wel kan de curator al het een en ander kwijt over zijn eerste bevindingen. "Het faillissement is vooral het gevolg van de opkomst van internet." Zo zijn veel van de producten die Handyman verkoopt (stofzuigerzakken, stekkers, kabels en allerhande onderdelen) veelal via webshops te verkrijgen. 

Toen de winkelbezoeken na 2019 als gevolg van de coronamaatregelen afnamen, kwam de winkelomzet fors onder druk te staan. Ook in de jaren die volgden, krabbelde deze niet meer op: gemiddeld daalde de winkelomzet met 25 procent. Met de stijging van huur-, energie- en personeelskosten was het volgens de curator niet meer rendabel de winkels te exploiteren. In 2022 maakte het bedrijf 283 duizend euro verlies; vorig jaar kwam Handyman ruim 7 ton in de min.

Branchevervaging
De retailer verloor daarnaast een deel van zijn relevantie in de winkelstraat als gevolg van 'branchevervaging'. Louwerier: "De producten die door Handyman worden verkocht zijn nu in veel meer winkels beschikbaar dan bijvoorbeeld 10  jaar geleden. Er zijn nu talloze winkels, specialistische webshops en supermarkten die ook (onderdelen voor) elektrisch-huishoudelijke apparaten verkopen."

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!