Rotterdamse winkeliers maken een vuist tegen winkeldieven met de afkondiging van een collectief winkelverbod, zo meldt het AD. Tot nu toe konden dieven alleen een winkelverbod opgelegd krijgen voor de winkel waar ze betrapt zijn.
Rotterdam is de eerste grote stad die tot een dergelijke stap overgaat. De winkeliers hopen dat het verbod op 1 december van dit jaar kan ingaan, de maand waarin de meeste diefstallen zouden worden gepleegd. Volgens binnenstaddirecteur Pauline Buurma doen alle winkels in de binnenstad van Rotterdam mee. Voordat het grootschalige verbod van kracht wordt, moet eerst de Autoriteit Persoonsgegevens nog de vergunning verlenen.
Winkeldieven vormen landelijk een groot probleem. Volgens de krant werd het afgelopen jaar in heel Nederland 45.000 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal. De totale schade bedroeg 2,4 miljard euro.
Afschrikwekkende werking
De verwachting is dat het aantal diefstallen zal afnemen door betrapte winkeldieven de toegang tot alle winkels te ontzeggen. Niet alleen door hen te weren uit de winkels, maar ook door de afschrikwekkende werking van de maatregel. Winkels moeten er bovendien veiliger van worden om er te werken en te winkelen. De winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor het handhaven van het opgelegde verbod.
Wordt een winkeldief betrapt, dan krijgt hij eerst een waarschuwing. Gaat hij of zij daarna weer de fout in, dan kan een collectief winkelverbod voor één of twee jaar worden opgelegd. Overtreedt de winkeldief het verbod, dan wordt dat beschouwd als huisvredebreuk. De gegevens van de dief worden onderling gedeeld op het intranet van de winkeliers, waar alleen een beveiliger toegang tot heeft.
Het is al sinds 2020 mogelijk om over te gaan op een collectief winkelverbod. Tot nog toe maken vooral winkelcentra hier gebruik van.
Reacties 0